Конопеното масло – верен помощник в борбата срещу стареенето

Билковите съставки в козметиката могат да решат редица кожни проблеми

Стил
16:29 - 07 Септември 2020
4441
Конопеното масло – верен помощник в борбата срещу стареенето

Докато експертите работят в лаборатории, изобретявайки все повече козметични средства, природата отдавна е измислила всичко за тях. Билковите съставки в козметиката могат да решат редица кожни проблеми, да я овлажнят и да забавят стареенето. Една от тези съставки е конопеното масло.

То често се бърка с канабидиолово масло (CBD). И двете се използват активно в производството на козметика и имат много полезни свойства. Разликата е, че конопеното масло се извлича от семена на канабис (или коноп), а канабидиоловото - от стъблата, цветовете и листата.

КАК ДЕЙСТВА

Конопеното масло е богато на линолова и олеинова киселини. Тези мощни природни антиоксиданти не се произвеждат в организма и могат да бъдат набавени само отвън. Те предпазват клетките на тялото от увреждане от свободните радикали, предотвратяват развитието на окислителни процеси, предпазват от ултравиолетово лъчение (това не изключва използването на SPF) и предотвратяват появата на външни признаци на стареене - бръчки и увиснала кожа.

В допълнение, изобилието от омега-6 мастни киселини (особено гама-линолова киселина) хидратира кожата и създава защитна бариера, която предотвратява изпарението на влагата. Както знаете, дехидратираната кожа е по-податлива на появата на външни признаци на стареене, така че интензивната хидратация е ключът към младата и блестяща кожа.

Излишъкът от себум запушва порите, което води до появата на акне. Конопеното масло помага за нормализиране на производството на себум и е подходящо както за мазна, така и за суха кожа. Омега-3 и -6 мастните киселини имат мощни противовъзпалителни и успокояващи ефекти, изравняват тена на кожата и помагат за премахване на всички несъвършенства.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КОНОПЕНО МАСЛО

Тук има две възможности. Конопеното масло е популярна съставка в серуми и кремове, където, в тандем с други активни съставки, перфектно подхранва кожата и помага за решаването на редица проблеми. Можете да използване продукт с масло в състава си или да го купите в чист вид и да го използвате отделно.

Не забравяйте, че както всяко растително средство, конопеното масло може да причини алергична реакция, сърбеж или дразнене. Преди да нанесете маслото върху цялото си лице, тествайте на сгъвката на лакътя. Нанесете няколко капки масло върху кожата си и я оставете да действа няколко часа. Ако не сте изпитвали дискомфорт, можете безопасно да го използвате върху която и да е част от кожата.