Консерваторите губят властта в Англия, Фараж се завръща

130 000 гласа решават изборите

Свят
20:33 - 04 Юли 2024
4976
Консерваторите губят властта в Англия, Фараж се завръща

След 14-годишно управление, довело до излизането на страната от ЕС, Консервативната партия губи властта. Недоволни от икономическата криза, високата имиграция и серията скандали, в които нейни представители се замесваха през годините, гражданите решиха да накажат торите в избирателните секции.

Големият въпрос в изборния ден бе не дали консерваторите губят, а с колко. Лидерът им и премиер Риши Сунак директно призова гражданите да не дават безконтролна власт на опозиционната до момента Лейбъристка партия, защото тя ще увеличи данъците и ще съсипе държавата за 100 дни. Той предупреди, че в някои избирателни райони битката е толкова оспорвана, че може да се окаже, че едва 130 000 гласоподаватели са определили какъв ще бъде следващият парламент.

По принцип около 46 млн. души имат право да гласуват за 650-те депутати в Долната камара на Британския парламент, но тъй като вотът е мажоритарен, се случва някои народни представители да бъдат избирани само с няколко гласа преднина пред останалите. Затова партии прибегнаха и до тактическо гласуване на места, подкрепяйки чужди кандидати, само за да попречат на лейбъристите да спечелят повече от половината парламентарни места.

Направени в самия изборен ден проучвания показаха, че подкрепата за тях леко е намаляла и те вероятно ще получат 37%. На второ място се нареждат консерваторите с 19 на сто от гласовете, а трета ще е крайнодясната партия “Да реформираме Обединеното кралство” с 15 на сто. По-ранни проучвания дори допускаха тя да измести торите от втората позиция, но някои скандали в редиците на водените от Найджъл Фараж реформатори по време на кампанията, изглежда, са разколебали част от симпатизантите му.

Наложи се той да оттегли подкрепата на партията си за трима от нейните кандидати заради расистки коментари.

Самият Фараж седем пъти е кандидатствал за депутат в Британския парламент, но никога досега не е бил избиран.

Бил е евродепутат, докато Великобритания бе в ЕС, но смята, че Брекзит е едно от най-добрите неща, които са се случвали на страната. Той имаше голям принос за референдума за напускането на ЕС през 2016 г., тъй като продължително време разпалваше страхове как българите и румънците ще дойдат на Острова и ще вземат социалните помощи на англичаните. През 2013 г. даже го поканиха в ромската махала в София, за да се увери, че няма такава опасност.