Консерваторите на Курц печелят изборите в Австрия

Новини
08:07 - 30 Септември 2019
1484
Консерваторите на Курц печелят изборите в Австрия

Австрийската народна партия (АНП) на Себастиан Курц печели с голяма преднина парламентарните избори в Австрия, съобщиха световните медии.

Евроскептичната и антиимигрантска „Партия на свободата“, която стана причина за предсрочните избори, след като предишният й лидер Хайнц-Кристиян Щрахе бе заснет да търгува с обществени поръчки, претърпя съкрушително поражение на изборите в неделя с по-малко от 17% – близо 10 процентни пункта по-малко от изборния си резултат преди две години.

Големите победители от днешния вот изглежда са консерваторите на Себастиан Курц и Зелените.

Въпреки че доскоро управлява заедно с Партията на свободата, Курц остана незасегнат от скандала със Щрахе „Ибисагейт“.

АНП е увеличила своя резултат с 5.7 пункта от предишните парламентарни избори в Австрия, през 2017 г. при преброяване на над половината от гласовете, до 37.2%.

Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) остава далеч назад втора с 22 процента. Социалдемократите не успяха да извлекат полза от скандала „Ибисагейт“ и загубиха 4,9 процента спрямо 2017 г., регистрирайки най-слабия резултат в своята история. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16 процента. Тя очаквано се срина след скандала „Ибисагейт“, като загуби цели 10 пункта.

Зелените са четвърти с 14.3 процента. Проучвания показаха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците, и екологичната партия увеличи подкрепата си с над 10 пункта спрямо предишните избори, когато изобщо не влезе в парламента.

На пето място със 7.4 процента остава либералната партия „Нова Австрия“ (НЕОС), която също подобрява резултата си. „Листа Петер Пилц“ получава само 2 процента и не преодолява 4-процентовата бариера за влизане в долната камара на австрийския парламент.

Така в новия състав на Националния съвет отново ще има пет партии, като Зелените ще бъдат на мястото на „Листа Петер Пилц“.

Аферата „Ибиса“, която през май свали кабинета от власт, започна със запис със скрита камера на многочасов разговор на бившия вече вицеканцлер и председател на крайно дясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе с мнима руска олигархка за възможността руски бизнесмен прикрито да спонсорира партията му през фондация, а в замяна на това да получи атрактивни обществени поръчки.