Конституционната комисия решава за Инспектората на ВСС и индивидуалната жалба

Политика
17:10 - 05 Декември 2023
1990
Конституционната комисия решава за Инспектората на ВСС и индивидуалната жалба

Обществено обсъждане във връзка с предложенията за промени в Конституцията се провежда на заседание на конституционната комисия на парламента.

"Заседанието на конституционната комисия е с ясно обявен дневен ред. Днес ще дебатираме въпросите за разширяването на достъпа до конституционно правосъдие и за инспектората към Висшия съдебен съвет. Мисля, че изключително важни теми за правосъдието. На този етап на тема Конституция нито една от политическите сили, които подкрепя внесения законопроект, не е отстъпило от своята позиция, от твоята подкрепа", това обясни преди заседанието Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Това е последното обществено обсъждане преди второто гласуване на първо четене, което очакваме да се случи в петък, посочи председателят на комисията Радомир Чолаков във връзка със законопроекта за промени в Конституцията.

На 6 октомври проектът за промени в Конституцията бе подкрепен на първо гласуване в пленарната зала от 161 народни представители. „Против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се.

Днес представители на съдебната власт и научната сфера ще обсъдят предложенията за промени, които се отнасят до Инспектората на ВСС и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба.