Конституционната комисия ще работи ударно в събота и в неделя

Актуални новини
10:56 - 12 Декември 2023
1295
Конституционната комисия ще работи ударно в събота и в неделя

Комисията по конституционни въпроси ще заседава ударно в събота и в неделя. Това стана ясно по време на нейното днешно кратко заседание. То беше посветено на това да се определи ритъмът на работа в следващите дни. 

Както е известно, срокът за предложения за промени в основния закон между първо и второ четене изтича на 15 декември, петък, в 18 часа.

"Дотогава всеки народен представител има възможност да прави редакционни предложения", обясни шефът на комисията Радомир Чолаков.

В 18 часа в петък предложенията веднага ще бъдат изпратени по мейлите на депутатите.

"Понеже волята е измененията да бъдат гласувани до Коледа и понеже трябва да се гласува и бюджетът, програмата става сгъстена. Ще свикам комисията в събота, в 13:30 часа и ако не свършим в събота, ще продължим в понеделник сутринта", предложи първоначално Чолаков.  

Екатерина Захариева от ГЕРБ обаче беше на мнение, че е добре заседанието да продължи и в неделя, ако не успеят да приключат в събота, за да може комисията спокойно да изготви доклада за пленарната зала.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ я подкрепи, че с оглед на двете големи цели - бюджет и конституция, може да се заседава по-интензивно.

"Докладът трябва да е максимално прецизен. Двата приоритета са супер важни", каза тя. 

Никола Минчев от ПП-ДБ обаче беше на мнение, че обществеността трябва да има поне минимално време, в което да успее да погледне промените, за да има някаква обратна връзка. 

"Ако успеем преди петък да внесем поне нашата част, би било прекрасно", добави Минчев, който е и зам.-шеф на парламента.  Той мислел, че заседанието на комисията ще е в понеделник. 

Златан Златанов от "Възраждане" пък обясни, че събота и неделя било време за семейството и за Господ. 

"Колкото по-бързо минем параграфи в събота, толкова по-малко ще ни останат в неделя", коментира Чолаков. Той добави, че общо параграфите са 17.  

Преди този дебат комисията гласува проект на решение за приемане на процедурни правила за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание. 6 души бяха "за", един беше "против" и един се въздържа.