Конституционният съд даде картбланш на Гешев да разследва предзидента

Актуални новини
12:19 - 10 Март 2020
7480
Конституционният съд даде картбланш на Гешев да разследва предзидента

Конституционният съд съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Това става ясно от сайта на институцията. 

Решението е гласувано с девет гласа "за". Трима съдии са били на особено мнение, това са - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Искането за тълкуване бе отправено от главния прокурор Иван Гешев, а след питането прокуратурата разпространи записи от специални разузнавателни средства, в които се чува гласът на президента и на шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков в разговор по повод на проверка за конфликт на интереси, която няма общо с досъдебното производство, към което СРС-тата са присъединени.

Преди днешното произнасяне КС е дал възможност на Гешев да редактира въпросите с цел яснота на искането за тълкуване. От бъдещото решение по същество за имунитета на президента ще зависи дали на главния прокурор се възлагат правомощия спрямо държавния глава, каквито в Конституцията са възложени само на парламента и на КС.