Конституционният съд на Тайланд отстрани от длъжност премиера Срета Тависин

Очаква се вицепремиерът Фумтам Уичаячай временно да заеме премиерския пост

Новини
13:50 - 14 Август 2024
697
Конституционният съд на Тайланд отстрани от длъжност премиера Срета Тависин

Конституционният съд на Тайланд отстрани днес от длъжност премиера Срета Тависин за нарушаване на конституцията заради назначаването в кабинета на бивш адвокат, който е излежал присъда в затвора, съобщи Ройтерс.

Срета, магнат в сферата на недвижимите имоти, е четвъртият премиер, отстранен от длъжност за последните 16 години от Конституционния съд на Тайланд. Той е нарушил конституцията, като е назначил министър, който не отговаря на етичните норми, постанови съдът.

Очаква се парламентът да се събере на заседание, за да избере нов премиер, което предизвиква още по-голяма несигурност в страната, в която

за 20 години бяха свалени много правителства и беше прекратена дейността на политически партии вследствие на преврати и съдебни решения.

Миналата седмица същият съд разпусна опозиционната партия "Продължаваме напред", като постанови, че кампанията ѝ за промяна в закона, който забранява да се критикува монархията на страната, е прикрито усилие за подкопаване на монархията. В петък разпуснатата партия се прегрупира в нова.

Партията "За тайландците" ("Пуе тай") на Срета Тависин и нейните предшественици бяха преките потърпевши от сътресенията в Тайланд, като две от правителствата ѝ бяха свалени с преврати в резултат на дългогодишна вражда между основателите на партията, милиардерското семейство на бившия премиер Таксин Шинаватра и техните опозиционери.

Тависи заяви, че е дал всичко от себе си като премиер на Тайланд, изпълнявайки дейността си честно, и допълни, че не смята за нередно назначението на бившия адвокат на Шинаватра Пичит Чуенбан, който през 2008 г. излежа присъда в затвора за неуважение към съдебната власт заради предполагаем опит за подкуп на съдебни служители. Обвинението в подкуп не беше доказано и през май Пичит подаде оставка. 

Очаква се вицепремиерът Фумтам Уичаячай временно да заеме премиерския пост.