Конституционният съд не намери нищо нередно в превръщането на машините за гласуване в принтери

Решението е подкрепено единодушно от 10-те присъстващи конституционни съдии

Актуални новини
20:23 - 07 Декември 2023
3233
Конституционният съд не намери нищо нередно в превръщането на машините за гласуване в принтери

Конституционният съд отхвърля искането на народни представителите да се обяви за противоконституционно задължението на секционните избирателни комисии да отчитат резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване. Това става с решение, оповестено днес, подкрепено единодушно от 10-те присъстващи конституционни съдии. Мотивите все още не са обявени.

Конституционният съд отхвърля и искането на народните представителите да се обяви за противоконституционно условието гражданите в секции с под триста избиратели да нямат възможността да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез машина. 

Искането на народните представители беше внесено в Конституционния съд (КС) на 27 януари от Никола Минчев от "Продължаваме промяната" - Демократична България". От двете формации възразиха срещу "неравнопоставеното третиране" на гражданите, практическото заличаване на машинното гласуване и отмяната на избора на хората как да гласуват, както и срещу начина, по който бяха прокарани промените. Минчев обясни, че с промените, приети от ГЕРБ, ДПС и БСП, се е обезсмислило машинното гласуване и то не отговаря на обичайните стандарти за такова.

Промените в изборното законодателство бяха прокарани за малко над 40 часа от ГЕРБ, ДПС и БСП. Първоначалната инициатива дойде от социалистите, които настояваха само за връщане на хартиените бюлетини във всички секции. Предложенията им обаче са драстично надградени на 17-часово заседание на правната комисия. След бурна обществена и политическа реакция ГЕРБ направиха някои отстъпки, но превръщането на машините в принтери чрез ръчно броене на разписките от машините, наричани вече бюлетини, остана.

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете в Изборния кодекс, в които се казва, че не се произвежда машинно гласуване в секции извън страната "в случаите, в които няма лице, на което Централната избирателна комисия е възложила дейности по техническото осигуряване и поддръжка на техническото устройство за гласуване, владеещо български език, което да инсталира и поддържа техническите устройства за машинно гласуване".

Обявено е за противоконституционно още и условието в чл. 213б, ал. 1 да се предоставя достъп до изходния код и документацията на системата за електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, на лица, посочени от партиите и коалициите, "получили над четири на сто от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори".