Конституционният съд отряза джендъра

Понятието „пол“ според основния закон следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Новини
13:37 - 26 Октомври 2021
2567
Конституционният съд отряза джендъра

Понятието „пол“ според основния закон следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Това решиха днес конституционните съдии по дело .№ 6/2021 г.

Делото беше образувано през пролетта по искане на общото събрание на Гражданска колегия на Върховния касационен съд. Тогава върховните магистрати попитаха КС какво е обяснението на понятието „пол“, възприето от  Конституцията, и има ли то самостоятелно психологическо и/или социално изражение, различно от биологичното?

По къщество става въпрос дали в България е възможна юридическа промяна на пола при транссексуалност (т.е. само с решение на съда).

Конституционния съд конституира като заинтересувани институции по делото Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет, министъра на правосъдието, министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи, Върховния административен съд, главния прокурор, Комисията за защита от дискриминация, Висшия адвокатски съвет и омбудсмана на Република България. Бяха поканени за експертни становища и редица изтъкнати учени от различни области на науката.

Съдът подчертава, че принципите и разпоредбите на действащата Конституция не позволяват да се изведе позитивно задължение на държавата да зачете правно самоопределянето на лицата към пол, различен от биологичния.

Съдът намира, че половото самоопределяне може да е основание за промяна на вписания в актовете за гражданско състояние пол единствено в граничната хипотеза, при която поради отклонения от типичните комбинации на половите хромозоми (ХХ при жените и ХY при мъжете) лицето притежава отличителни полови белези и на двата пола и следователно половата принадлежност не е биологично детерминирана (състояние, което се определя като „интерсексуално“), поради което такава промяна не би била в противоречие с вложеното в Основния закон разбиране за пола, основаващо се на половата бинарност. 

Решението е прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов го е подписал с особено мнение. Съдия Филип Димитров е подписал решението със становище по мотивите.