Конституционният съд последно: Спецправосъдието може да се закрие

Магистратите отхвърлиха квотите за колегите им

Топ
14:16 - 14 Юли 2022
2742
Конституционният съд последно: Спецправосъдието може да се закрие

Конституционният съд се произнесе по делото по искане на главния прокурор за спецправосъдието.

Закриването му не противоречи на основния закон, но не и квотите, които бяха въведени за магистратите от закриваните институции. Решението е взето единодушно от съдииите с 10 гласа.

След четири часа дебати парламентът закри на 14 април и специализираната и апелативната специализирана прокуратура като част от промените в Закона за съдебната власт на второ четене. Депутатите подкрепиха закриването на спецправосъдието със 124 гласа „за“, 67 – „против“, без „въздържали се“.

Дани Каназирева от ГЕРБ се поинтересува къде е логиката и къде е идеята за по-бързо и по-справедливо правораздаване, след като делата от спецсъда ще бъдат върнати в Софийски градския съд. Според нея положението от лошо, става по-лошо и катастрофално.

След закриването на спецправосъдието депутатите се захванаха да решават с уреждането на статута на магистратите. Именно там според Каназирева се крие разковничето. По думите й начинът по който се подхожда към магистратите затвърждава позицията й, че се цели подмяната на съдиите, като знакови и тежки дела да бъдат приключени.

Тя припомни, че отдавна е минало времето на принудителното заселване и въвеждането на квотен принцип е недопустимо, като ограничава магистратите.

„Вкарвайки тези квоти влизате в пряко нарушение на Конституцията, което ще стане ясно много скоро“, заяви още Каназирева. Тя заяви, че според направена проверка в СГС има свободни 30 места, в спецсъда са 20, тоест те могат да започнат там без проблем.