Конституционният съд се мести в топ сграда в центъра на София - централата на ББР

Топ
15:56 - 12 Юли 2023
4535
Конституционният съд се мести в топ сграда в центъра на София - централата на ББР

Кабинетът "Денков" да предприеме действия, за да придобие и предостави на Конституционния съд сграда на Българската банка за развитие (ББР). Такъв проект на решение предстои да приеме Народното събрание, като под него са се подписали лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ПП - Кирил Петков, на ДБ - Христо Иванов, на ДПС - Мустафа Карадайъ, както и депутатите Десислава Атанасова и Делян Пеевски.

Според депутати, става въпрос за бившата централа на "БНП Париба" на бул. "Цар Освободител", която от 2011 г. е част от активите на ББР. На 9 май Конституционният съд в свое поредно писмо поставя своето искане за предоставяне на подходяща сграда. В момента Конституционният съд няма самостоятелна сграда, а се помещава в тази на Министерския съвет.

"Има постигнато съгласие между всички парламентарни групи, участващи в конституционното мнозинство, че ще бъде учредена конситутиционна жалба в Конститутията. Това ще увиличи многократно работата на Конституционния съд и съответно ще бъдат необходими служители и помещения", пишат  в мотивите си депутатите.

Българска банка за развитие (ББР) купи историческия имот в центъра на София за 11 млн. евро в началото на декември 2011 г. Цената на сделката тогава бе изумително висока - 3100 евро/кв.м. Там се помещаваше централата на "БНП Париба". Сградата на ул. "Цар Освободител" 2 е с разгъната застроена площ от 2836 кв.м, а земята под нея е 612 кв.м, от които застроени са 554 кв.м. 

Сградите на ББР и досегашната сграда на "БНП Париба" са паметници на културата - част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София. Той е инвестиция на полк. Косаков, изградена по периферията на земята му, заключена между сегашните улици "Цар Освободител", "Дякон Игнатий" и "Аксаков", в близост до Княжеския дворец.