Консулът ни в Хага цакал такса "COVID-19" по 10 евро (НА ЖИВО)

Политика
12:15 - 08 Април 2020 (обновена)
4479
Консулът ни в Хага цакал такса "COVID-19" по 10 евро (НА ЖИВО)

Пет евро такса "коронавирус" за български граждани и 10 евро за чужденци е събирал незаконно отзованият ни консул в Хага Свилен Илиев, като практиката е била установена на 6 април, съобщи външният министър Екатерина Захариева. 

Това стана ясно на брифинг на министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, въшният министър Екатерина Захариева и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Министерския съвет.

Веднага, когато е разбрал посланикът, е обяснено, че това е незаконно, недопустимо и е грубо нарушение на редица закони. Министър Захариева обясни, че това не е първото нарушение на въпросния консул.

За първи път вече се стига до това, че си поволява да събира такса. Консулът е обяснил, че е събирал тази такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската служба.

Командировката му ще бъде прекратена предрочно, ще се върне в София веднага. Ще бъде образувано дисциплинарно производство. Министър Захариева се надява това да не доведе до уронване на престижа на консулските служители и задгранични служители от всякакъв ранг.

Все още има български граждани, които се прибират от чужбина, каза външният министър. 24 българи от два круизни кораби очакваме да се завърнат, вече е осигурен за тях зелен коридор. Организира се транспорт също от Обединените арабски емирства, от Индия и Кипър. Предприемайте пътувания само в краен случай, призова Захариева.

Четири държави са се съгласили да пуснат да се завърнат български граждани с изтекла валидност на документите - това са Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция, съобщи външният министър.