Контра на Тръмп: Джо Байдън иска всички американци с маски навън

Актуални новини
08:29 - 14 Август 2020
4172
Контра на Тръмп: Джо Байдън иска всички американци с маски навън

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън призова за носене на маски от всички американци, когато са навън в идните три месеца най-малко, предадоха световните агенции.

"Всеки американец трябва да носи маска, когато е навън в идните три месеца най-малко. Нека да установим национален мандат за носене на маски незабавно и ще спасим човешки животи", допълни той.

Според 77-годишния Байдън, мярката ще спаси над 40 000 живота в идните три месеца. Той припомни, че в САЩ вече са починали от усложнения от зараза с коронавируса над 165 000 души.

Настоящият президент Доналд Тръмп дълго време демонстративно отказваше да носи маска, когато се появяваше на публични места и на закрито, и на открито. Той каза, че няма да носи маска, но пие хидроксихлорорхин, за което си навлече критики от политически противници и специалисти.

Джо Байдън заедно със своя кандидат за вицепрезидент Камала Харис

74-годишният Тръмп отказваше и тестване за коронавирус, но след положителните случаи на сътрудници в Белия дом вече го прави поне веднъж седмично.

Американският президент обяви и че няма намерение да въвежда в страната задължително носене на маски на фона на епидемията от коронавирус. На въпрос, зададен му в средата на юли, дали обмисля възможността за указ, с който да задължи американците да носят маски, Тръмп отговори: "Не, бих искал да оставя на хората определена свобода." Той добави, че не вярва в нуждата от такава задължителност.

Кандидат-президентът на демократите заедно със съпругата си Джил 

Също така американският президент посочи, че самият той не вярва, че ако всички носят маски, то вирусът ми изчезнал. А и носенето на маска може да има и някои негативни последствия.

Наскоро Доналд Тръмп се подигра с опонента си Джо Байдън за носенето на маска на публични места. Президентът сподели в "Туитър" снимка на демократа с черни очила и черна предпазна маска, както и изказването на консервативния политически анализатор Брит Хюм: "Това може да помогне да се обясни защо Тръмп не обича да носи маска на публично място."

Същевременно администрацията на Доналд Тръмп каза, че ако експериментална ваксина срещу новия коронавирус се покаже ефикасна при изпитанията, то тя ще бъде раздадена безплатно на американците, предаде Франс прес.

Вашингтон инвестира над 10 милиарда долара в 6 проекта за ваксини и подписа договори, гарантиращи доставката на стотици милиони дози, ако клиничните изследвания дадат резултати и доведат до разрешение от американската агенция по лекарствата.

Самите дози от ваксината ще бъдат платени от американското правителство. Лекарите или клиниките, които ще инжектират ваксината, ще получават заплащане, но то ще бъде до голяма степен поето от частни застрахователи и от програмите за обществено здравеопазване като Медикеър, в това число и за хората без застраховка, заяви Пол Манго, който е високопоставен представител на министерството на здравеопазването. Той каза, че здравните власти са на път за доставката на стотици милиони дози ваксина до януари догодина.