КОНТРА: Нинова не позволи на делегатите на конгреса да уважат Радев

Вътрешната опозиция поиска заседанието да започне 2 часа по-късно заради втория мандат на президента

Общество
11:16 - 22 Януари 2022
6492
КОНТРА: Нинова не позволи на делегатите на конгреса да уважат Радев

Започна заседанието на 50-ия Конгрес на БСП в зала 1 на НДК. Най-висшият форум на партията следва да констатира оставката на председателя на партията Корнелия Нинова и да насрочи вътрешнопартиен избор на председател.

От избраните 976 делегати на Конгреса до 11 часа бяха регистрирани 630 делегати, регистрацията продължава, каза лидерът на БСП, която откри заседанието.

Светлана Шаренкова поиска да се даде почивка от един час, за да може който иска от делегатите да присъства на церемонията от 11.00 часа по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепредидента Илияна Йотова за втори мандат.

Весела Лечева поиска програмата на конгреса да се измести с два часа, за да могат да присъстват на церемонията. Според нея датата за конгреса на БСП не е била добре подбрана.

Всички сме съпричастни и горди от победата на президента Румен Радев и Илияна Йотова и не мисля, че трябва да остават съмнения, коментира Георги Свиленски, ръководещ заседанието на Конгреса. Всеки от нас има възможност да се включи в тази инаугурация.

Членовете на Инициативния комитет и на ръководството на партията ще участват, посочи той. Свиленски посочи, че на заседанието на Националния съвет на БСП, когато е насрочен конгресът, никой не е поставил въпроса, че трябва да е на друга дата, защото на 22 януари има друго събитие.

След гласуване със 138 гласа "за", 384 "против" и 111 "въздържал се" беше отхвърлено предложението за изместване на дневния ред с два часа.

Във връзка с дневния ред Валери Жаблянов посочи, че преди два дни делегати са внесли проект на резолюция за идеен и политически рестарт на БСП, която да бъде обсъдена на конгреса. Няма основание да не обсъдим тази резолюция, настоя той.

Преди началото на заседанието, секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова коментира пред журналисти, че над 500 човека вече са се включили в подписка в подкрепа на Нинова и призив да не се подкрепя оставката й.

Антон Кутев от т.нар. вътрешна опозиция определи пред журналисти подписката в подкрепа на Нинова като "слаб цирк".