КОНТРА дезинформация от Шойгу : Украинците ще пуснат "мръсна" бомба

Информацията е непотвърдена, а според украински експерт, цитиран от УНИАН, разпространението на такава пропаганда е тревожно

Украйна
16:19 - 23 Октомври 2022
3780
КОНТРАдезинформация от Шойгу: Украинците ще пуснат "мръсна" бомба

Русия смята, че украинските сили ще използват т.нар. "мръсна бомба". Това е заявил военният министър Сергей Шойгу в телефонен разговор с френския си колега Себастиен Лекорню.

По информация на руското министерство, двамата са обсъдили "тенденцията към допълнителна, безконтролна ескалация" на конфликта.

Според руската агенция "Новости", цитирана от БНР украинското управление, което Москва нарича "режимът в Киев", се кани да използва така наречената "мръсна бомба" - ядрен боеприпас с ограничен ефект. Информацията е непотвърдена, а според украински експерт, цитиран от УНИАН, разпространението на такава пропаганда е тревожно, защото може да означава подготовка за руско военно престъпление.

Същевременно през изминалото денонощие руски ракети отново са ударили украински енергийни и други съоръжения, което е причинило прекъсвания на тока в различни региони на страната. Украинският президент Володимир Зеленски снощи съобщи, че новите атаки са били широкомащабни и че близо милион и половина домакинства в страната са без електричество, но и че ударите няма да спрат украинското военно настъпление.

Основната негова посока остава Херсон - единственият областен център, овладян от Русия в рамките на войната. Снощи окупационните сили в града призоваха цивилните да се евакуират незабавно.