Контрера гони кърлежите до дупка

Съветникът от ВМРО не се отказва да натиска общината за мерки срещу гадините

Новини
13:52 - 08 Април 2024
1070
Контрера гони кърлежите до дупка

Софиянци масово се оплакват от нашествие на кърлежи, съобщава столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера в публикация във "Фейсбук", цитирана от пресцентъра на партията.

Той информира, че в приемната му през последните няколко дни са постъпили поне десет сигнала. "Няма столичен район, за който да не са подавани сигнали до общината. Това прави случая не инцидентен, а масов", допълва Контрера.

След като и през март настоя за мерки срещу кърлежите в зелените зони на столицата,

сега той заявява, че Столична община и районните администрации са закъснели с обработките. "От месеци предупреждавам, че ще бъдат изпуснати нещата. На 11 март (преди почти месец) сезирах Столична община, че още тогава има данни за ухапани от кърлежи в София и тази година популацията ще се развие по-рано", отбелязва общинският съветник и добавя, че все още няма отговор. По думите му десетките жалби и сигнали

потвърждават, че нещата вече са изпуснати.

Карлос Контрера настоява за незабавна и всеобхватна мобилизация за обработка на откритите площи, за да не се превърне 2024-та в рекордна година по отношение на броя на ухапаните и заразени с болести, предавани от кърлежи. Той отбелязва, че зелените площи са пълни с деца, при които пък рискът от тежко протичане на инфекциозно заболяване е още по-голям.

Общинският съветник отново призовава за крути мерки

и допълва, че зелените площи в София са хиляди декари и при настоящите темпове на работа още месеци няма да бъде извършена първа обработка на всички терени, а още по-малко - повторна.

Той посочва още, че по данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) случаите на лаймска болест са се увеличили двойно спрямо 2023 г. Контрера, припомня, че освен лаймска болест кърлежите пренасят марсилска и ку-треска, както други опасни за човека заразни болести. "Според публична информация обработките били започнали в края на март. Въпросът е какъв е техният обхват и ще имат ли нужния ефект, след като паразитите вече плъзнаха по зелени площи, градинки, паркове", отбелязва Контрера.