Контузия отказала Йосиф Миладинов от футбола

Рекордьорът от Токио прекрачил за пръв път прага на плувния басейн преди 11 години на 3 март

Зимни
16:13 - 14 Август 2021
4516
Контузия отказала Йосиф Миладинов от футбола

Олимпиадата в Токио вече е в архивите, а след нея Пловдив има своя нов спортен герой. Йосиф Миладинов показа огромния си талант и характер и записа най-големия успех в историята на българското мъжко плуване. 18-годишният пловдивчанин се нареди сред най-добрите на 100 метра бътерфлай. Още в сериите Йосиф победи своя кумир Чад льо Кло, а на финала плува рамо до рамо с най-бързия мъж в басейна - Кейлъб Дресъл.

Как се създава голям плувен шампион в град, който дори няма 50-метров басейн, разказва първата треньорка на Йосиф Миладинов - Славяна Раденкова. 

Йосиф прекрачил за пръв път прага на плувния басейн преди 11 години на знаковата дата 3 март. Довел го дядо му - бившият футболист на Локо Пд Йосиф Кавалов. „Още тогава човекът дойде с намерението внукът му да спортува сериозно и да стане голям шампион, а не просто да се научи.

Паралелно с плуването Йосиф тренирал и футбол. Хлапакът бил раздвоен, родителите му - също. И тогава се намесва съдбата и предрешава бъдещето му в спорта. Точно когато семейството му е обмисляло да го прехвърли към футбола, младежът Миладинов претърпял много сериозна за възрастта си контузия. Тя обаче не му пречила да плува и Йосиф сам прави своя избор - спира с футбола. Така Локо Пд губи един голям талант, но пък печели верен фен, защото Йосиф като потомствен локомотивец остава завинаги свързан с черно-бялата идея.  „Може би и като футболист щеше да бъде невероятен, но още тогава си личеше, че неговата стихия е плуването“, със задоволство отбелязва Славяна Раденкова. 

Първите уроци по плуване Миладинов получава в басейна на хотел "Тримонциум". Само два месеца и половина по-късно той се оказва тесен за малчугана. Забелязвала таланта му, Славяна Раденкова го мести в общинския плувен басейн „Младост“, където тренират почти всички състезатели от пловдивските клубове. Според Раденкова Йосиф е роден за шампион - имал отлични физически дадености - дълги крайници и невероятна гъвкавост в ставите, а освен това от дете се отличавал с упоритост и корав характер. 

Когато представяла новака пред децата от отбора в „Младост“ и техните родители, Славяна казала: Запознайте се с Йосиф - урагана!

Условията за подготовка в общинския басейн не са добри, но това по никакъв начин не притеснявало малкия Йосиф. Свиквал с проблемите и бързо ги превъзмогвал, защото от малък се целил към върховете. „Ако го изкараме по-рано от тренировката или по някаква причина не можеше да влиза във водата, това за него беше наказание“, спомня си Раденкова. Треньорката решила да не прибързва в работата с хлапака. Двамата започнали да изграждат здрава и сигурна основа за бъдещото шампионско плуване - малкият Йосиф работил упорито за физическа издръжливост, подкрепена с добра техника във всички стилове. 

„Нямаше изключително скоростни интервални тренировки. Целяхме да развием аеробния му капацитет“, обяснява Раденкова пред Марица.

Славяна Раденкова никога няма да забрави първото участие на пловдивския плувец в чужбина. То е било в Сърбия, а Йосиф  - едва на 7 години. „Плуваше 50 метра делфин. Няма да забравя как 10 метра преди стената спря, смятайки, че това е достатъчно. Спря, огледа се, видя, че другите продължават, и той продължи, за да стигне до стената и да разбере, че там е финалът. Въпреки това спечели трето място на първия си старт. При класирането се виждаше, че е крайно недоволен от това трето място. Беше много тъжен, не искаше да поздрави другите двама призьори“, разказва Раденкова. И добавя, че на другите две дисциплини, в които участвал малкият Йосиф, вече стигал стената и така завоювал първото място. 

Заради таланта и характера си на боец Йосиф Миладинов бързо задминава по резултат връстниците си и започва да се състезава с по-големите. По онова време плува предимно съчетано, гръб и бруст и по-рядко делфин. И бележи рекорд след рекорд у нас. Уменията си усъвършенства в Германия и Швейцария, където живее заради работата на баща си. Но винаги се завръща в България. 

Отивайки в Гера, Германия, още първата седмица участва в местен турнир. Пуска се на 100 метра във всички стилове и 200 съчетано, като скача през 15 минути. Успява да помете всички, като не среща конкуренция дори при две години по-големите от него. Не след дълго се мести в Ерфурт, където има Спортно училище. Там започва да тренира два пъти дневно. „Смятам, че заминаването в Германия му повлия много положително, защото, ако беше останал тук, отрано щяха да го носят на ръце. А там беше никой и трябваше да се доказва всеки ден. Освен това немската школа е много добра“, анализира Раденкова. 

След 5 години тренировки майка му Фани Миладинова решава да му намери по-добра конкуренция и треньор и го премества в Швейцария. Днес обаче Йосиф Миладинов вече е в родината си и му предстои завършване на средно образование в знаменитото пловдивско ССУ "Васил Левски", дало на България цяла плеяда големи шампиони. В същото училище навремето е завършила майка му Фани.

Според Раденкова възможностите на Йосиф са неограничени и ако има малко късмет, той може да покори невиждани за българското плуване върхове. А най-важното е, че малките таланти в Пловдив имат своя нов кумир, който притежава невероятно качества като успяващ млад човек и спортист.