Конюнктивитът е признак за КОВИД-19

Коронавирусът мутира и по света вече циркулират 8 негови разновидности

Новини
21:51 - 31 Март 2020
3620
Конюнктивитът е признак за КОВИД-19

Възпалението на очната лигавица, или конюнктивит, също е сред симптомите на коронавируса, обявиха офталмолози от САЩ. Те се базират на две китайски изследвания.

Според едното конюнктивит е бил открит у всеки 30-и с КОВИД-19. Другото посочва, че при 1099 заразени 9 са имали очно възпаление.

Преди известно време бяха описани още два интересни симптома на коронавируса - пълна или частична загуба на обонянието и вкуса.

Коронавирусът мутира и по света вече циркулират 8 негови разновидности, съобщиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Успокояващото е, че разликите между тях са много малки и никой не е по-смъртоносен от другите. Освен това те не еволюират към по-опасни разновидности. Според учените в САЩ вирусът мутира 8-10 пъти по-бавно от този на грипа и това е добра новина за създаването на ваксина.

Точно на обратното мнение е руският лекар Захари Лейкин, директор на фармацевтична компания. В интервю за руски медии той посочва, че РНК вирусите, към които се отнася и КОВИД-19, имат способност да мутират с висока скорост. Според него по времето, когато китайците са предали на колегите си няколко десетки щама на вируса, в него вече е имало 149 мутации.