КОПЕЙКИ: Путин награди сръбски разузнавач

Бившият директор на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин получи преди няколко дни в Москва и Орден за сътрудничество с руската Федерална служба за сигурност

Русия
18:06 - 30 Януари 2024
2619
КОПЕЙКИ: Путин награди сръбски разузнавач

Бившият директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия  Александър Вулин бе награден от руския президент Владимир Путин с високо отличие - Орден "Приятелство", за големия му личен принос в развитието и подобряването на сътрудничеството между Агенцията за сигурност и информация на Сърбия и Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) в областта на обезпечаването на държавната сигурност и защитата на националните интереси на Сърбия и Русия, съобщи белградският вестник "Политика".

Директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин тържествено връчи на Александър Вулин ордена "Приятелство“, с който бе удостоен от президента Путин, съобщиха от Движението на социалистите, чийто основател е Вулин. Това е станало в  централата на СВР в Москва.

 
Наришкин констатира, че високото отличие на Александър Вулин е заслужена оценка "за непрекъснатите усилия, насочени към всестранното развитие на руско-сръбските отношения и сътрудничеството на специалните служби на Русия и Сърбия". В същото време Наришкин е подчертал "личното си уважение към Александър Вулин като истински сръбски патриот и отговорен лидер, който с всичките си сили, знания и опит всеотдайно служи на държавата Сърбия и на своята служба".

Бившият директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия Александър Вулин получи преди няколко дни в Москва и Орден за сътрудничество с руската Федерална служба за сигурност, предаде БТА.

В началото на ноември миналата година Вулин подаде оставка от поста на директор на сръбската Агенция за сигурност и информация, тъй като през юли Министерството на финансите на САЩ го включи в списък със санкционирани лица заради предполагаемо участие в международна организирана престъпност, наркотрафик, корупция и разширяване на руското влияние на Балканите. 

През декември президентът на Република Сръбска Милорад Додик назначи Вулин за член на Сената на Република Сръбска.