Копейкин брани патроните ни

Нашата позиция е, че не бива да заминава нито един патрон, коментира пред журналисти председателят на ПГ на "Възраждане"

Политика
20:00 - 02 Декември 2022
2425
Копейкин брани патроните ни

Нашата позиция е, че не бива да заминава нито един патрон, коментира пред журналисти председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод внесеното от кабинета предложение в Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна. 

По-рано днес служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Той изтъкна, че помощта, която ще даде страната ни на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

Лидерът на "Възраждане" коментира, че решението на законодателната власт, с което се задължи изпълнителната власт да даде оръжие, е абсолютно незаконно. В такъв случай означава, че нямаме разделение на властите, посочи той. В такъв случай не ни трябва министър-председател, председателят на НС и мнозинството тук може да решава, за какво ни е тогава правителство, допълни Костадинов.

"Очевидно е, че министърът на отбраната и министър-председателят влязоха в ролята на секретарки, които просто изпълняват това, което им е казано от НС. Това просто няма как да отговаря на Конституцита", коментира председателят на "Възраждане". Той посочи, че неслучайно са поискали от президента да излезе по някакъв начин с предложение за решение в тази ситуация. Според Костадинов държавният глава не е можел да наложи вето на решението, но съвсем спокойно е можел да каже на кабинета да не го изпълнява, както е върнал оставките на главния секретар на МВР и на неговия заместник. "И нали помните с какъв мотив - когато си направят кабинет и си изберат свое правителство, тогава да искат тези оставки. Значи в единия случай може, в другия случай не може", отбеляза той.

"Мисля, че в този конкретен случай Радев показа, че упражнява властта тогава, когато иска. Иначе казано, той можеше да спре изпращането на оръжие за Украйна, но предпочете да не го направи в името на рахата на евроатлантическата тълпа в България", заяви Костадин Костадинов.