Копейкин иска оставката на зам.-министър Весела Кондакова

Политика
11:52 - 11 Март 2022
2223
Копейкин иска оставката на зам.-министър Весела Кондакова

"Възраждане" поиска оставката на заместник-министъра на културата Весела Кондакова заради парите за читалищата. На брифинг в парламента Цвета Галунова от "Възраждане" каза, че преди гласуването на бюджета са обещани 41 млн. лева за читалищата, като цитира изказване на Кондакова от 3 февруари, но тези пари не са отишли при читалищата, съобщи БТА.

В държавния бюджет, по думите на г-жа Кондакова, са заложени 41 млн. лева, тези пари хората от читалищата си ги търсят и питат кога ще могат да разполагат с тях. Оказва се обаче, че тези пари всъщност или ги няма, или по някаква причина не се дават на читалищата, посочи Галунова.  

Според "Възраждане" е недопустимо да се лъжат както народните представители, така и заинтересованите хора в културния сектор, които са се надявали на тази помощ, а сега са лишени от нея. „Когато нещо се каже, то трябва да се изпълнява, и когато човек изкаже нещо, той трябва да остане зад думите си. Г-жа Кондакова не застана зад думите си, напротив, обвини нас, изрече откровени лъжи и поради тази причина ние й искаме оставката“, заяви Галунова.

Тя разказа, че вчера в парламентарната комисия по културата и медиите е била принудена да извади стенограма, защото Кондакова е казала, че не помни думите си, след това си спомнила за тези 41 млн. лева и отговорът й бил, че депутатите не са си поискали тези пари, иначе щели да бъдат гласувани.  

Гласуването на бюджета като някаква форма на Библия ли е – поискай, за да ти се даде, попита Цвета Галунова. Тя отбеляза, че при гласуването на бюджета е имало предложение, внесено от друга парламентарна група, за по-голямо субсидиране на читалищата.