Копейкин не изневери на себе си, пак влезе при Радев без маска

Лидерите в парламента и шефовете на служби заседават за Украйна на "Дондуков" 2

Политика
14:13 - 15 Февруари 2022
7941
Копейкин не изневери на себе си, пак влезе при Радев без маска

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Причината -  покачващото се напрежение между Русия и Украйна. Темата на заседанието днес е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“. Там са лидерите на парламентарните групи, депутат номер 1 Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, военният министър Стефан Янев, вътрешният Бойко Рашков и ръководителката на МВнР Теодора Генчовска, както и шефове на службите. Прави впечатление, че шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново не изневери на антиваксърския си подход и пак влезе при Радев без маска, въпреки изискванията. 

В понеделник държавният глава заяви, че се надява да не се стигне до пълномащабни военни действия. От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че очаква Консултативният съвет да излезе с гаранции за българската общност в Украйна и нейната сигурност.

На заседанието на Съвета се очаква да бъде обсъдено формирането на батальона, за който съобщи премиерът Кирил Петков, както и евентуални мерки от страна на държавата, за да се гарантира енергийната ни сигурност, в случай че Русия спре доставките на газ към Европа.

Според Радев гаранция за сигурността на страната ни е да не се неглижират проблемите на българската армия.

През миналата седмица министърът на отбраната Стефан Янев призна, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност. Започна и съвместна охрана на българското въздушно пространство заедно с изтребители, изпратени от Испания.



Снимкки: Агнес Методиева