Копейкини пак съзряха конспирация с МОЧА

Политика
12:06 - 30 Август 2023
1929
Копейкини пак съзряха конспирация с МОЧА

По незаконен начин Областната управа се опитва да продължи с процедурата за подготовка на демонтажа на Паметника на съветската армия, а няма и документи, които да аргументират поставянето на ограда около монумента, станало факт преди дни, твърди новото острие на "Възраждане" и кандидат за кмет на София Деян Николов, който от парламента ръси конспирация след конспирация. 

Народни представители от партията на Костадинов са поискали информация от МВР защо се е стигнало до ограждането на монумента, от което полицията им е предоставила констатация от главния архитект на София от март, че паметникът е опасен, както и констативен протокол от районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков, че обектът е в "предаварийно състояние". На базата на това областната управа е задействала процедурата.

"Тоест този паметник не беше опасен през последните 70 години, в последните 20 също, а в този момент, точно, когато има протести, когато има хора, които искат да опазят българската памет, се оказа, че паметникът е опасен", възмути се Деян Николов.

От "Възраждане" на няколко пъти са поискали от областната управа на София да получат достъп до въпросните документи, които постановяват, че паметникът е опасен, но такъв им бил отказан. От партията на Костадинов и днес ще отидат в областната управа, за да изискат достъп до тях.

"Няма как да твърдим това на 100%, но правим обосновано допускане, че действията на управляващите в момента не са законосъобразни, защото крият въпросните документи. И още - понеже имаме информация отвътре, както от областната управа, така и от общината - получихме информация, че се готви още нещо. За четвъртък и петък, т.е. утре и вдругиден, те търсят вишка, за да обследват паметника. Може и да говорим за опит за демонтаж, но лично аз се съмнявам, че с вишка могат да направят това."

Казусът с Паметника на съветската армия може би се използва като дъвка преди местните избори от ПП/ДБ, за да мобилизират разклатения си електорат, смята Николов, като е напълно възможно след местния вот през есента процесът да се сложи отново на пауза.