Копринка Червенкова: Вестник „К” спира

Общество
15:29 - 04 Ноември 2019
2644
Копринка Червенкова: Вестник „К” спира

Вестник „К” спира да излиза от 1 януари 2020 г. Това съобщи неговият главен редактор Копринка Червенкова на церемонията по връчването на годишните награди на Съюза на българските журналисти на 1 ноември. Тогава тя получи отличието "Златно перо" в категорията "Печат".

"Благодаря на колегията, че все пак сме забелязани. Продължавам да се идентифицирам с вестника, в който съм работила от 1975 г.", каза Червенкова. "По някаква ирония тази награда идва в момент, в който от 1 януари вестникът спира да излиза. И ако тук се награждават едни будители, то вече е ясно, че има други, нови будители. Сутринта едно лице, което аз отдавна не мога да наричам колега (Георги Коритаров – бел. авт. в сайта на СБЖ), обяви новите будители. Той каза, че един от тях е министър-председателят Борисов", продължи тя.

"И оттук-нататък мисля, че за нас няма място и трябва да си отидем. Така че всъщност тази награда увенчава края на едно дълго 62-годишно присъствие на в. "Култура" на нашата културна територия, но вече му е дошъл краят", обясни Червенкова. Пред медиите тя коментира, че причините за спирането на изданието са финансови.

В края на юли 2018 г. излезе последният брой на седмичника "Култура", който просъществува повече от 60 години. Това се случи, след като Светослав Божилов, който беше издател на вестника от 2007 г. чрез своята фондация "Комунитас", взе решение "Култура" да се превърне в месечно издание и да бъде правено от екипа на сайта портал "Култура".

Тогава екипът на в. "Култура" обяви, че подготвя ново издание - "К - вестник за критика и културни удоволствия". Неговият първи брой излезе в началото на октомври 2018 г. Изданието има страница в интернет и излиза всеки петък.