Кораб от Венеция акостира тази вечер в Бургас, предприемат крути мерки

Спазват се всички предпазни мерки, когато се стъпва на борда на такъв плавателен съд, увери местната РЗИ

Новини
13:43 - 18 Март 2020
3466
Кораб от Венеция акостира тази вечер в Бургас, предприемат крути мерки

Кораб от Венеция тази вечер ще пристигне на едно от частните пристанища в Бургас, съобщи Флагман.бг. Информацията за акостиращият плавателен съд с италиански екипаж изплаши мнозина, които ни подадоха сигнал да редакционния телефон на изданието.

Заради това репортер попита Общинският кризисен щаб какви мерки ще се предприемат, за да не се допусне внасянето на заразата в Бургас.

„Не се случва за пръв път. При всички случаи се спазват безапелационно всички предпазни мерки. Те са алгоритмични и не се променят – първо на борда се качва инспектор от Граничен контрол, облечен с защитна маска и ръкавици. След това корабът посещават и другите служби. Всичко това се извършва по протокол и на борда не се качва никой преди да е станало ясно дали няма болен човек”, коментира д-р Георги Паздеров – директорът на РЗИ-Бургас.

Той уточни още, че когато става въпрос за кораби, пристигащи на пристанището в Бургас в условията на карантина, е много важно да се отчете откъде и кога са тръгнали плавателните съдове преди да пристигнат у нас.

Както вече е повече от ясно, коронавирусът има 14-дневен инкубационен период.

„Ако например корабът е прекарал повече от 14 дни на море, то опасността от това на него да има заразен с коронавируса член на екипажа е драстично по-малка”, каза още д-р Паздеров. Той категорично заяви, че процедурата с кораби, пристигащи в Бургас, ограничава екипажите им от това да слизат на брега.