Кораб се преобърна в Дунав: 7 загинаха , 19 са в неизвестност

Плавателният съд катастрофирал до унгарския парламент

Новини
08:37 - 30 Май 2019
2015
Кораб се преобърна в Дунав: 7 загинаха, 19 са в неизвестност

Седем са загинали и близо 20 са в неизвестност, след като вчера малък кораб, превозващ южнокорейски туристи, се преобърна в Дунав при Будапеща. Това съобщиха полицията и службата за спешна помощ, цитирани от Ройтерс.

Корабчето се е сблъскало с друг туристически плавателен съд край сградата на унгарския парламент, след което се е преобърнало в придошлата река по време на буря с проливни дъждове. Плавателният съд се казва "Русалка"- 27 метров кораб за речни круизи с капацитет за 60 души и редовно е поддържан техничеки, обясняват от компанията собственик "Панорама". 

На борда е имало 33 южнокорейски туристи и двама унгарци екипаж, информира говорител от Външното министерство на Южна Корея. По негови данни седем души са загинали, седем са спасени и 19 са в неизвестност.

Говорител на унгарската служба за спешна помощ пък твърди, че 14 души са извадени от водата. 

Тече спасителна операция с участието на лодки, водолази и радари по протежение на няколко километра по течението на реката от мястото на инцидента. Но тъй като изминаха вече часове от корабокрушението, станало малко след 21 часа местно време, почти невъзможно е да бъдат открити още оцелели, казаха пред държавните медии ръководители на спасителната операция.

Придошлите води на Дунава затрудняват спасителната операция, температурата на водата е 10-12 градуса.

Името на плавателния съд е "Русалка" - 27-метров кораб за речни круизи с две палуби и капацитет от 60 души, съобщи компанията собственик "Панорама дек"."Мобилизираме всички ресурси на разположение, за да опазим човешките животи", каза компанията. Тя добави, че "Русалка" е в нейния флот от 2003 г. и че корабът е бил подлаган редовно на техническа поддръжка.
Етикети: кораб , сблъсък