Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ влиза в Гибралтар

Свят
13:40 - 10 Януари 2023
2994
Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ влиза в Гибралтар

Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) държи курс към Гибралтарския проток в 15-ия ден от плаването си към остров Ливингстън, където ще подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция.

След вчерашното снемане от котвената стоянка край Рокетас де Мар в залива на Алмерия, от 20:00 часа на 9 януари до 10:00 часа на 10 януари (централноевропейско време), НИК 421 е изминал около 115 морски мили. Това се дължи и на метеорологичните условия в Средиземно море, които значително се подобриха през изминалата нощ, позволявайки на кораба да развие средна скорост 8.5 възела при вятър по носа от около 8 метра в секунда. Очаква се „Св. св. Кирил и Методий“ да навлезе в Гибралтарския проток в ранния следобед на 10 януари.

След като премине протока, българският кораб ще навлезе в Атлантическия океан и ще поеме на югозапад към Канарските острови. Въпреки че надеждите са за добро време, в случай на необходимост екипажът остава в готовност да промени курса, навлизайки между самите Канарски острови, за да се скрие от по-лоши метеорологични условия.

Впоследствие „Св. св. Кирил и Методий“ ще премине и покрай островите Кабо Верде, където степента на бойна готовност на кораба задължително ще бъде повишена заради евентуална възможност от нападение на пирати.