Корабът на Банкси: SOS! Не можем да се движим

Спасителният плавателен съд за бежанци е препълнен, има мъртъв човек на борда

Актуални новини
13:05 - 29 Август 2020
4860
Корабът на Банкси: SOS! Не можем да се движим

Спасителен кораб за бежанци, финансиран от британския уличен артист Банкси, е подал сигнал за спешна помощ, след като е провел операция по прехвърлянето на мигранти от плавателен съд в Средиземно море, предават AFP и "Фокус".

Екипажът на плаващия под германски флаг „Луиз Мишел“ заяви, че е препълнен и не може да се движи, след като се натъкнал на друга лодка, която се опита да прекоси простора, разделящ Европа и Африка със 130 души на борда.

„Вече има един мъртъв човек на плавателния съд. Имаме нужда от незабавна помощ", написа екипажът на 31-метровия кораб в социалната мрежа „Туитър“, допълвайки, че някои мигранти са били в морето от дни.

10-членният екипаж на кораба по-рано спаси още 89 души от гумена лодка и заяви, че европейските спасителни агенции досега са игнорирали призивите му за бедствие.

Лодката - кръстена на френския анархист от XIX век Луиз Мишел - е била на около 90 километра югоизточно от италианския остров Лампедуза рано в събота, според глобалния уебсайт за проследяване на кораби Marine Traffic.

Върху лодката, която пътува под германски флаг, е нарисувано момиче, протягащо ръка към спасителен пояс във формата на сърце – образ, който напомня на друга творба на Банкси, която през 2018 г. се самоунищожи, след като бе продадена на търг от аукционна къща „Сотбис“ във Великобритания. Върху корпуса бързо се забелязва и надписът „Спасение“.