Корабокрушенци оцеляха след 1 месец в Тихия океан

Новини
10:25 - 12 Февруари 2020
3038
Корабокрушенци оцеляха след  1 месец в Тихия океан

Двама мъже, жена и 12-годишно момиче са открити живи след едномесечно плаване в Тихия океан. Няколко дни корабокрушенците се възстановяваха от изтощение и обезводняване на Соломоновите острови. В принудитеното мореплаване, осем техни спъотници са загинали включително и бебе, съобщи АФП.

Хората от провинция Бугенвил в Папуа Нова Гвинея са оцлели, като хапвали кокосови орехи, плаващи в морето. По време на 32-дневното си премеждие, те събирали за пиене дъждовна вода.

Групата тръгнала от Бугенвил на 22 декември с намерение да празнува Коледа на Картърските острови, намиращи се на около 100 километра. Малкият им кораб обаче се преобърнал и няколко души се удавили. 

Останалите живи успели да обърнат отново кораба и да се качат в него, но само четирима оцелели докато плавали в отдалечените води насред мощните океански течения.

"Не бихме могли да направим нищо с техните мъртви тела, просто трябваше да ги пуснем в морето", каза той разазва един от оцелелит.

Стали сподели, че редица риболовни кораби минавали край тях без да ги забележат и накрая били прибрани на борда на един от тях край Нова Каледония, след като изминали около 2000 километра.