Кората на лимона е по-витаминозна от сока му

Новини
13:14 - 21 Юли 2022
2384
Кората на лимона е по-витаминозна от сока му

Всеизвестен факт е, че лимоните имат множество ползи за здравето поради високото съдържание в тях на витамин С, който основно укрепва имунната система, помага на тялото да се бори с инфекциите и насърчава загубата на тегло.

Този витамин съдържа вещества, които помагат за предотвратяване на рак, регулиране на кръвното налягане, дори се считат за косвено полезни за укрепване  на психичното здраве, тъй като влияят срещу стрес и депресия.

Твърде малко се знае обаче за полезността на лимоновата кора. За ползите от нея пише списание "Локално".

Лимоновата кора съдържа 5 до 10 пъти повече витамини от лимоновия сок, така че определено трябва да се използва, а не просто да се изхвърли, съветват експертите. Може да се замрази.

Замразената кора има страхотен вкус, но трябва добре да измием лимоните преди да ги поставим във фризера, допълват те.

Тъй като хранителните вещества присъстват в голямо количество в лимоновата кора, важно е да я измиете правилно в течаща вода и след това да я дезинфекцирате със сода за хляб или ябълков оцет. Измийте отново с течаща вода и сложете във фризера за една нощ.

Когато замръзне, настържете лимоните в стъклен буркан и върнете буркана във фризера, след което го използвайте според нуждите: като дресинг за салати, супи, сокове, дори и в домашно приготвени сосове.

Добре е да знаем, че замразената лимонова кора съдържа основни съединения, които укрепват имунната система, нормализират нивата на холестерола и според някои изследвания, допринасят за предотвратяване на развитието на ракови клетки. Богата е на хранителни вещества като витамини А, В6, С и Е, желязо, цинк, калий, фибри и протеини.

Намира приложение и в в козметиката. Базирайки се на практиката си, козметиците са на едно мнение, че лимоновата кора е отличен скраб, който не само премахва мъртвата кожа, но и я снабдява с влага.