Коргитата стигнаха 7000 лева след смъртта на Елизабет Втора. У нас има около 150

Рекорден интерес към четириногите любимци на кралицата във Великобритания

Нещо за четене
15:02 - 27 Септември 2022
3432
Коргитата стигнаха 7000 лева след смъртта на Елизабет Втора. У нас има около 150

Цената на коргитата - малките симпатични кученца, скочи драстично след смъртта на британската кралица Елизабет Втора. Това беше любимата порода кучета на покойния монарх, съобщава АФП.

Кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември т.г., притежаваше около тридесет коргита през живота си. Сега развъдниците на тази порода кучета регистрират огромно търсене. Според говорител на сайта за продажба на животни "Пет фор хоум", цената е скочила двойно в рамките на три дни. За първи път тя е премината границата от 2700 евро. В момента куче от породата корги може да се вземе за около 3000 паунда (около 7000 лева по актуалния курс на деня - б.р.).

Кралицата с две от кучетата си

Сайтът регистрира цели единадесен пъти по-засилено търсене на коргита в сравнение с минали периоди. Рекордният интерес надминава този по време на пандемията от новия коронавирус. Тогава също имаше пик в закупуването на домашни любимци, припомня БТА.

Коргито е малко куче с остри уши и дълго тяло. Покойната кралица отгледа цели поколения от тази порода. Особена слабост имаше към разновидността корги Пембрук. Кралицата дори създава кръстоска между корги и дакел - дорги.

Първото корги на Елизабет Втора - Сюзан, е подарък за 18-ия рожден ден на бъдещата кралица. Оттогава популацията им е набъбнала с 56%. Кучетата от любимата порода на кралицата са натрупали и допълнителна популярност след сериала "Короната"(" The Crown"), който проследява живота на Елизабет Втора.

Към момента на смъртта си тя е притежавала две коргита - Мик и Санди. Кучетата на кралицата присъстваха на погребалната церемония. Коргитата наблюдаваха траурния кортеж, ескортирани от двама пазачи. Мик и Санди бяха осиновени от принц Андрю, вторият син на покойната Елизабет Втора.

Кучета от тази сладка порода има и в България, установи Lupa.bg. Почитателите на коргитата дори си имат своя група във Фейсбук. По неофициални данни, у нас има около 150 коргита. Повечето от тях са доставени от развъдници във Великобритания, но има и такива, които идват от Румъния. До неотдавна бебета корги се продаваха от несертифицирани развъдници у нас на цена между 1200 и 1400 лева, но най-вероятно цената им сега ще скочи драстично.

Българският клуб на почитателите на кучетата корги