Корнелия: Бизнесът поиска форсмажора

Политика
20:52 - 20 Март 2022
2030
Корнелия: Бизнесът поиска форсмажора

Твърдението, че въвеждането на форсмажор е "хрумка на БСП" не е вярно. Инициативата дойде от българските фирми, а целта е да ги защитим да не фалират и да не се освобождават хора от работа. Нашата цел е да спасим българската икономика".

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.

Според нея през последните дни са се изговорили много неверни неща от политици, анализатори и икономисти, които не познават материята.

Нинова показа писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовка.

"Когато ги получихме, преди две заседания обсъдих с колегите в Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах съгласни ли сте да предприемем мерки. Отговорът беше "Да", но го направете внимателно, проучете, за да не направим някой проблем", уточни Нинова.

Тя показа и проучване как е уреден форсмажор в целия свят, както и мнения и становища на наши търговски представители.

"След като направихме тези проучвания и подготвихме акта по молба на фирмите, последва естествено обсъждане и съгласуване. Ние имаме и политическа, и административна, и коалиционна култура и не бих си позволила да направя каквото и да е без екипът да го обсъди", уточни още Корнелия Нинова.

Тя представи документи, които показват, че идеята е съгласувана с МВнР, Министерството на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда - всички без забележки.

"Това не само е обсъдено, а подписано и доказано от колегите", категорично бе тя. Такова писмо е изпратено и до Министерството на иновациите, но от там все още няма отговор. Но в сряда, когато го обявих публично, нямахме нито един отказ до този момента", допълни Нинова.

"Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, а не по някакви други, да не се сетим за този разговор със закъснение", каза министърът на икономиката.

Нинова коментира и арестуването на бившия премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. След което в двумесечен срок да излезе пред обществото и да заяви, че е събрала достатъчно доказателства, повдига обвинения на Борисов и Горанов и внасяме обвинителен акт в съда. Или не събрахме достатъчно доказателства и прекратяваме делото", каза Нинова.

Тя заяви, че не вижда нарушения в процеса по претърсване, обиск и изземвания.

"Видяхте, че няма нито насилие, нито унизителни за човешкото достойнство кадри, на каквито сме били свидетели в миналото при господин Цветанов. Така че не вярвам това да доведе до осъдителни присъди в Страсбург", смята Нинова.

Според нея битката между МВР и прокуратурата е вредна за чувството за справедливост, което хората искат да усетят.

"Докато МВР и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал и не е събрал, няма да има справедливост. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се намеси по-решително.

Можеше отдавна да е образувала досъдебно производство, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото има или няма престъпление и този въпрос да приключи. С това тупане на топката и прехвърляне на отговорност и обвинения единствено към МВР няма да се стигне до този резултат, за който хиляди хора протестираха по площадите", смята Нинова.

Тя заяви, че не е знаела за акцията на МВР и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този начин.

"Трябваше да го обсъдим предварително или поне да бъдем информирани, за да имаме готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят предварителните следствени действия в по-малък кръг хора, за да не изтече информация", каза министърът на икономиката.

Вицепремиерът заяви, че не дава лични оценки на лидери на държави или партии. Това каза тя в отговор какво мисли за руския президент Владимир Путин

"Мога да оценявам събитията, последиците за България, но персонални оценки не правя, заяви тя. Това е война и нямаме колебания за случващото се. Нашият национален съвет има позиция по тази тема. Това е агресия, която ние осъждаме", каза още Нинова.

Тя не е съгласна с предложението в България да идват американски части и повтори позицията си. Според нея президентът Румен Радев е прав, че който вземе решение за предоставяне на въоръжение, въвлича България във война.