Корнелия иска НС да приеме декларация срещу РСМ

Политика
15:21 - 14 Юни 2023
1549
Корнелия иска НС да приеме декларация срещу РСМ

Лидерката на БСП Корнелия Нинова и група депутати внесоха проектодекларация, която Народното събрание да приеме в най-кратък срок, като осъжда антибългарските настроения в бившата югославска република Македония след поредния жесток побой, нанесен върху македонец с българско самосъзнание. В текста обаче отново се стига до враг номер 1 на Нинова - президента Румен Радев, като според нея депутатите трябвало категорично да отхвърлят тезата му, че София води агресивна политика спрямо Скопие. 

Нинова иска депутатите да приемат декларацията така, че да се призоват властите в западната ни съседка да прекратят незабавно всички форми и проявления на езика на омразата и да инвестират усилия в изграждане на добросъседство и сътрудничество, залегнали в договора между двете страни от 2017 г.

Охвърля продължаващото отричане и омаловажаване на съществуващите проблеми с правата и сигурността на българите в страната, е друга точка от декларацията. А освен това трябва да бъдат премахнати всички черни списъци.