Корнелия: Корекции в бюджета да има на всяка цена

БСП се срещна с КТ "Подкрепа"

Актуални новини
16:11 - 18 Юли 2023 (обновена)
1382
Корнелия: Корекции в бюджета да има на всяка цена

"Бюджетът между първо и второ четене на всяка цена трябва да претърпи корекции, що се отнася до доходите на определени групи хора, които се забавиха през тези години, когато цените и инфлацията растяха" - това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след среща с КТ "Подкрепа" в парламента.

Представители на левицата и на синдиката се срещнаха, за да обсъдят исканията на работещите за промени в бюджет 2023 между първо и второ четене с цел повишаване на доходите.


"Съвпадения в техните искания и наши предложения, даже с удовлетворение ги информирахме, че част от нещата, които очакват да свършим, вече сме направили и сме внесли предложение основно около увеличаването на доходите в държавните структури, където тези доходи не са актуализирани известно време, но ние сме направили нещо свръх това, което те представиха като искания. Става въпрос, че сме предложили безплатни лекарства за деца, увеличение на майчинството за втора година, увеличение на вдовишките надбавки", обясни Нинова.

Тя увери, че със синдиката са били в пълно единодушие за доходите и увеличението на заплатите. "Внесли сме част от техните предложения, другите ще припознаем, имаме време до утре вечер да ги внесем", каза соц лидерката.

Според нея е възможно да има пари за увеличението от капиталови разходи, но и припомни, че левицата е настоявала за бюджет с 4% дефицит.

Нинова обаче изрази притеснения за два от приходоизточниците - парите по плана за възстановяване и устойчивост, тъй като вторият транш е предвиден в бюджета, както и приходите от държавните дружества.

"Господин Василев е предвидил 100% дивидент, но май не среща подкрепа на съуправляващите от ГЕРБ и СДС, т.е няма да има мнозинство за това решение, а там са около милиард и половина лева предвидени приходи, срещу които стоят разходи. Ако тези два приходоизточника не се реализират, ще е много трудно да се върже този бюджет", коментира Нинова.