Корнелия: Министерският съвет да не си превишава правата

БСП подкрепя предложението за извънредните мерки на кабинета

Топ
11:00 - 13 Март 2020
1620
Корнелия: Министерският съвет да не си превишава правата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е доволна, че кабинетът е приел предложението на опозицията извънредното положение във връзка с епидемията да бъде един месец, а не безсрочно, каквато е била първоначалната идея. БСП ще подкрепи предложението за извънредно положение в страната, стана ясно от изказването на червения шеф от парламентарната трибуна.

Соцлидерката отсече, че правата на изпълнителната власт трябва да се заложат категорично по чл.57, ал.3. Министерскит съвет не бива да си превишава правата, заяви Нинова. 

България е една от най-бедните страни. Трябва да седнем всички и да приемем пакет от икономически и социални мерки, а не после панически да го правим, каза Нинова. 

Председателката на БСП разкритикува правителството, че до този момент е взимало мерки на парче. 

"България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани", каза Нинова.

Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници", каза още Нинова. Тя настоя и частните болници категорично да се включат в битката срещу заразата. "Не може да стоите на дистанция", обърна се към лекарите соцлидерът. 

Председателката на БСП заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. "Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи", допълни още Нинова.

"Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя ,че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо", коментира Нинова.