Корнелия Нинова: Голяма лява коалиция ще има, но няма да е лесно (НА ЖИВО)

Политика
10:01 - 21 Май 2021 (обновена)
4324
Корнелия Нинова: Голяма лява коалиция ще има, но няма да е лесно (НА ЖИВО)

Голяма лява коалиция ще има. Тя няма да е лесна, но е необходима на България след 10 години ГЕРБ, обяви шефката на БСП Корнелия Нинова. Така тя потвърждава материалите на Lupa.bg в последните дни. 

Диалогът за обединение вляво минава и през обединение в центъра, уточни Нинова. Пленумът, изрази се тя, я е упълномощил да води преговорите, а те били налични от 2-3 седмици. 

От утре започва подписването на споразумения с "готовите" партиите, а окончателният вид на коалицията ще стане ясно до 26 май. 

Движение 21, формацията на Георги Кадиев и АБВ били почти сигурни партньори за изборите на Столетницата. Нинова намекна, че е търсила и други лидери на формации, но не уточни кои. 

Регистрацията за вота ще бъде под името "БСП за България" и досегашните партньори на партията оставали същите. А към този формат ще се сключват конкретните споразумения. 

Първите подписи се очакват между Нинова и Румен Петков като лидер на АБВ, а след това и с Кадиев. С Татяна Дончева, която е лидер на "Д21", имало да се проведат още разговори. По информация на Lupa.bg устатата социалистка все още не е решила окончателно дали напуска "Изправи се! Мутри вън!". 

На въпрос дали Нинова е готова да води разговори и с лидера на гражданската платформа Мая Манолова, тя отговори, че е опитала няколко пъти преди редовните избори. "Не беше поета подадената ръка. Изправи се.БГ ни обяви за статукво, не искаха да правят политики с нас. Позицията им е ясна. Не предвиждаме разговори с тях за обединение". 

Новите партии щели да намерят място в листите за предсрочния вот. "Къде и как, предстои да уточним", каза Нинова. 

Попитана дали готвената коалиция ще остане да работи и за президентските избори, шефката на Столетницата каза, че е оставена възможност с допълнително споразумение след това да бъде продължена и за следващи избори. 

Румен Петков и Георги Първанов няма да бъдат кандидати за депутати, информира Нинова. Дали ще има по-голяма тежест резултатът на БСП на вота с тази коалиция, тя обяви, че не можела да се ангажира с числа. 

"Чух интригата за Първанов вчера. Прави се опит да се направи клин между нас и Първанов, не се поддавайте на интриги" - така председателят на социалистите отказа да отговаря дали новият ляв съюз би работил за повторно издигане на Георги Първанов начело на "Дондуков" 2. 

БСП не е водила разговори с Жан Виденов и проекта за новата му партия, каза Нинова.