Корнелия Нинова настоя: Открито заседание за военната помощ за Украйна! (ВИДЕО)

Цял свят открито казва какво дава и колко струва, заяви лидерът на БСП

Свят
10:30 - 09 Декември 2022
2873
Корнелия Нинова настоя: Открито заседание за военната помощ за Украйна! (ВИДЕО)

Искане да е открито заседанието, на което се разглежда предоставянето на военна помощ за Украйна, отправи на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се възмути, че темата е вкарана в дневния ред на депутатите скандално, без решение на председателски съвет, без обсъждане изобщо.

"Това да речем е процедурен въпрос. По същество едва ли е най-важното решение, което да се вземе сега. Отпаднаха много по-важни точки - доходи, бюджетни и данъчни закони. Всички колеги се кълнат, че най-важен е бюджетът, но правят точно обратното", ядоса се тя.

И посочи новата Коалиция на войната - ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и "Български възход". "Промяната" взривиха света по време на гласуването на Изборния кодекс, че е гледан по тъмни доби и не е най-важния закон. Снощи късно е взето решение на комисии и сега влиза в зала. По същество този въпрос е заплаха за България", продължи Нинова. И посочи, че БСП иска мир и решаване на въпроса със случващото се в Украйна по дипломатически път.

"Шокиращо, че заседанието е закрито - Украйна обяви открито какво иска, министърът каза, че дава по този списък. Цял свят открито казва какво дават и колко струва. Какво налага заседанието да е закрито?", попита Нинова и даде своя отговор - да не разбере българския народ какво правят депутатите.

Това е решение по тъмно и скрито. Искаме заседанието да е открито, министерството на отбраната да разсекрети списъка оръжия, да не се крие от народа кой каква страна заема по този въпрос. Президентът като главнокомандващ да дойде. Той се обяви против това решение, нарече ДБ военнолюбци, защо неговото правителство днес прави това - изпълнява решението на НС, но го засекретява, за да не се знае какво става", продължи с атаките по много фронтове Нинова.

Тя се възмути, че "Възраждане" са излезли от залата и не са изразили позиция. Това било непостоянство и липса на принципност.

"Всяка държава трябва да вземе националното си решение, сляпото следване на други държави не е отговорно поведение. Нека мнозинството да вземе решение, но нека е публично", настоя още шефката на БСП.