Корнелия Нинова увери пленума на БСП: Запазваме четирите си министерства

Топ
18:40 - 07 Юли 2022
3083
Корнелия Нинова увери пленума на БСП: Запазваме четирите си министерства

БСП запазва четирите си министерски места, е съобщила соцлидерката Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на БСП, което се провежда в момента. На него вицепремиерката и лидер на БСП е представила информация за хода на преговорите за нов кабинет.

Тя предала на социалистите за свой разговор с кандидата за премиер на ПП Асен Василев, в който той я е уведомил, че ако до довечера има гарантирано мнозинство, в петък ще внесе проект на кабинет със структура и министри.

"Ако няма, утре ще върне неизпълнен мандат. Ако се гарантира мнозинство, разговорите са, че БСП запазва четирите министерства, които имаме досега", каза Нинова пред членовете на пленума.

Относно министерските места на ИТН и тяхното преразпределение, според нея, това е тема на допълнителен разговор и към момента не може да каже как ще бъдат разпределени, предава dir.bg.

"Проведохме пет кръга на разговори по краткосрочните приоритети. Това, което записахме по наше настояване, е следното: продължаване на политиката за компенсиране на бизнеса за цена на електроенергията на 250 лева на мегават час", докладвала още Нинова пред пленума.

Тя е допълнила, че е предложена и подкрепа за микро, малки и средни предприятия. За тях е предвидено повишаване прага на регистрация по ДДС на 100 000 лева от 01 януари 2023 година и на 166 000 лева, от януари 2024 година. По думите й има разрешение от ЕК за повишаване на прага за регистрация по ДДС, което според нея облекчава дейността им.

Нинова е обявила, че в програмата е записано още промяна в закона за местните данъци и такси и въвеждане на патентен данък за малките и микро фирми.

"Това, което е наша политика от много време и го нямаше в проекто програмите, но сега е гарантирано, е 50% от средствата от всички европейски програми да се инвестират в Северна България", обявила още Нинова. И това по думите й е съгласувано с Европейската комисия и Световната банка и трябва да стане до 31 юли 2022 година.

"Знаете, че ние имаме решение на Конгреса, че сме за приемане на еврото, но настояваме това да стане след анализ и ефектите от тази мярка. Тук си позволихме да предложим нещо, което не сме обсъждали помежду си, но ни посъветваха професионалисти и затова записахме: въвеждане на преходен период за плащания в лева и евро по избор на хората, като това трябва да се приеме до 30 септември", заявила Корнелия Нинова.

В сектор "Труд и социална политика" Нинова е обявила, че се увеличава процентът на така наречената вдовишка добавка - от 26 на 30%. По думите й се предвижда и увеличаване на добавката от учителския пенсионен фонд, изплащана на пенсионирани учители от 0,33 на 0,5 %, което да бъде прието в бюджета за 2023 година. Тя е разяснила и промените при закупуването на лекарства за деца до 14 години, където 95% ще се поемат от НЗОК.

"Ние държим на преизчисляване на пенсиите от януари 2023 година със средно осигурителен доход от 2021 г.", каза Нинова.

Според нея Асен Василев е приел принципно предложението за пенсиите, но "поради липса на висок процент сигурност за изпълнение на бюджета, поради инфлация и какво ще се случи, е предложен текст, който дава достатъчно свобода".