Корнелия Нинова: Водата на България изтича! Къде са парите?!

Политика
17:16 - 05 Януари 2020
6822
Корнелия Нинова: Водата на България изтича! Къде са парите?!

БСП ще внесе в парламента искане на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти заради водната криза в Перник и лошото управление на ВиК сектора. Това стана ясно от думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова пред БНР в неделя.

Нинова обясни, че целта на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов е "да поставим отново остро въпросите за чистия въздух, чистата вода". "От 2017 година досега 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата на Перник, а за вноса на боклуци – 47 пъти. И никой не ни чу. Във всички въпроси, които сме поставяли, сме предлагали какво да се прави - и за язовирите, и за водопреносната мрежа, ще ги предложим за пореден път при вота на недоверие. Надяваме се този път да бъдат приети", заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви още, че левицата подготвя законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци от трети страни в България, защото в момента "сме един напълно разграден двор". Ще се иска и засилване на контрола. "Борисов превърна страната в сметище за всичките тези години… През ден се обявява за нова нерегламентирана площадка за боклуци. В ТЕЦ Бобов дол се горят отпадъци, заравят се в рудника боклуци", каза тя.

"Когато ти е разрешен вносът, винаги може да се намери и корупционен елемент, да мине през институциите и органите на властта и боклукът да влезе в страната. Но когато има забрана, това е една много тежка мярка. Имаме отговор от министъра, че за пет години са внесени 734 хил. тона. От трети страни, не от Европа. От Европа не ги знаем колко са количествата заради режима на свободното движение на стоки", отбеляза още Нинова.

По думите й по въпроса за водата в Перник има много неща за изясняване: "За десет години цената на водата за хората е увеличена три пъти. През 2009 г. цената бе 1 лев на кубик, днес е 3 лв. Уж с цел инвестиции във водопреносната мрежа. Само че за тези 10 години е сменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Следователно безхаберие, корупция и престъпност и довела до това. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност… Къде са парите?! Водата на България изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и гигантска корупция", заяви председателят на БСП. Според нея смяната на министри не решава проблемите, "защото политиката продължава, трябва да се промени моделът".