Корнелия Нинова захапа джипито на Бойко

Лъчезар Иванов бил отговорен за ощетяването на бюджета със скъпи илачи за частните болници

Топ
11:48 - 30 Октомври 2020
5761
Корнелия Нинова захапа джипито на Бойко

Лидерката на БСП Корнелия Нинова остро разкритикува поправките в Закона за обществените поръчки, като захапа за допълнителна аргументация депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който е и личен лекар на премиера Бойко Борисов. Нинова му напомни от трибуната, че тъкмо той през 2016-а е развързал ръцете на частните болници да правят търгове за лекарства, с което цените на илачите по болничните аптеки са се вдигнали над 7 пъти, в ущърб на НЗОК. 

"Вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, патриотите и "Воля" приеха поправки за обществените поръчки. Днес от БСП искаме да коментираме какво няма в този закон. През януари д-р Дечев изнесе данни за системно ощетяване на здравната каса за частни интереси. 7 пъти по-висока цена се плаща на частни болници за лекарства. Това се случва, защото през 2016 г. бяха освободени частните болници да правят търгове за лекарства по предложение на Лъчезар Иванов от ГЕРБ", каза Нинова в декларация. 

Тя обърна внимание за изчезнала поправка в закона по пътя от МС до парламента. "Министерският съвет тази седмица е приело поправка в закона, с която изравнява статута на частните и държавните болници, но вчера някъде тази поправка е изчезнала. Ако България не направи тази промяна, то ЕС може да санкционира страната ни, предупреди тя.

"През закона 7 пъти по-скъпо лекарство. Кой направи това? Кой ще носи отговорност, че в последния момент изтрихте този текст от закона? И в криза ли няма да спрете? И в криза ли ще продължите да крадете? Изходът не е да се вдигат данъци, а да се ограничи това да изтичат пари? Под чий натиск гласувахте поправката в закона за обществените поръчки?", попита Нинова.

Снимки: Агнес Методиева