Корнелия: Няма да ходя на Бузлуджа, искат да ме изключат от БСП

Откакто подадох оставка, не съм стъпвала на "Позитано", нека управляват момчетата, казва Нинова

Политика
14:15 - 25 Юли 2024
6292
Корнелия: Няма да ходя на Бузлуджа, искат да ме изключат от БСП

Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм редом до хора като Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров. Това отсече в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

Искат да ме изключат от БСП, каза Нинова. Тя посочи, че тези хора, които са били редом до нея, за една нощ са се преродили и преоблекли в нови дрехи. Първи се наредиха за постове, каза Нинова. И заговори за морал, достойнство, чувство за отговорност.

„Няма да ходя на Бузлуджа. Радвам се на подкрепата на членовете на партията. Това не ме спира. Това място е особено за нашата партия. Не можете да си представите каква емоция е. Ще ми липсва, но не мога да стоя до хора, които предадоха битката ни. До вчера са водили една политика. За една нощ се преродиха с други дрехи. Много рядко говоря персонално, но е дошъл моментът да го кажа. Дълго мълчах, а те правят грешка след грешка“, бяха точните думи на Корнелия Нинова.

„Борислав Гуцанов беше председател на предизборния щаб на БСП няколко кампании – загуба след загуба след загуба. Аз мъжки излязох и казах - поемем отговорност. Някакво морално чувство – имаш 5% във Варна, където е водач. Атанас Зафиров – толкова години правим коалиционни формати с него. Изведнъж казва, че Корнелия пречи на лявото обединение. За една нощ са обърнати в ново лице. Реваншизъм и отмъщение“, продължи Нинова.

Корнелия Нинова обвини сегашното ръководство на БСП в реваншизъм. Наказват Смиляна Нитова в Смолян - подала някаква жалба, Кольо Минев в Сливен - бил ниновист, посочи тя.

„Водих битки на много фронтове – срещу „червените барони“, срещу олигарсите в БСП, либералното течение, модела на ГЕРБ. Затова ми се стовари това на главата. Всички хора, които говорят за войната с президента Радев, участваха в нея. Борислав Гуцанов се подписа, че договорът с „Боташ“ и Турция е национално предателство. Изведнъж са преродени“, продължи председателят на БСП в оставка.

Според нея през октомври трябва да се проведат вътрешнопартийните избори в БСП и добави, че може да има пречки пред социалистите около регистрацията за следващ парламентарен вот.

„Атанас Зафиров не е вписан в Софийския градски съд като представляващ партията. Докато не се произнесе върховният съд, председател съм аз.

Ако отворите сайта на СГС, ще видите – Корнелия Нинова. Аз трябва да подпиша документите за ЦИК. Всичко е възможно в такава ситуация (относно одобряването на листите – бел. ред.), но трябва да се намери легален изход. Казах им, че съм се оттеглила, има процедура. Те бързаха да са големи лидери. Да видим какво ще решат. Любопитна съм как ще се наредят листите. По устава на БСП пише, че Националният съвет на БСП реди листите. Вчера чух Костадин Паскалев да говори за коалиционен съвет, който да реди листите", каза Нинова.

И изтъкна: "Партията ни е специфична". А на въпроса на водещата ще се кандидатира ли отново за народен представител, отговори:

"Те искат да ме изключат, а вие – кандидат-депутат!“

Ние сме в разпад на държавността, каза Нинова в коментар за актуалната политическа обстановна. И критикува промените в конституцията. Сегашното ляво обединение ще доведе до още по-голямо разединение, предвижда лидерът на БСП в оставка.

 „Пречила ли съм на лявото обединение – ще видим от резултата. Според мен от това обединение, което се опитват да правят колегите, ще последва по-голямо разединение. Те преговарят с партии, които и сега са в коалицията „БСП за България“. Партия МИР имаше водач на листа и в последните избори“, даде пример тя.

„На 1 май направихме голяма среща с 32 партии и граждански организации в парламента. От това не излезе по-добър резултат на изборите. Опитвали сме да правим леви обединение. Не е имало сериозна разлика в резултата. На това обединение се гледа като механичен сбор от лидери на малки партии. Това не е смисъла на лявото обединение. Механичният сбор не може да привлече лявомислещи хора. В структурите това обединение не се приема еднозначно. Кажете на БСП-Плевен, че се обединява с Румен Петков, (председател на АБВ и бивш кмет на Плевен – бел. ред.), и половината организация ще напусне. Или в Гоце Делчев ще се обединяват с Костадин Паскалев. Няколко кампании тези хора говореха срещу БСП, късаха с БСП, интриги“, посочи Нинова.

Ново ляво със стари образи и стари идеи няма как да стане, каза по-рано през деня в интервю за БНР Нинова. И попита: "Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има? Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна седмица, а у нас?"

В предаването "12+4" тя обясни ситуацията в социалистическата партия и я определи като много ясна картина.

"Има заявление от г-н Зафиров да бъде вписан като представляващ партията и има срок за обжалване. Казусът е висящ, докато се произнесе ВКС. Аз съм председател в оставка и да, трябва да подписвам документите, докато съдът не се произнесе по жалбата на Крум Дончев", разясни Нинова.

За евентуално връчване на третия мандат на БСП тя заяви, че няма очаквания.

"Както прецени президентът, по-важно е, че изглежда обречен третият мандат. Наблюдавам позициите на другите парламентарни групи, които би трябвало да подкрепят, ако има надежда да стане правителство. ППДБ и ГЕРБ са втвърдили позициите и ДПС са на две групи с различно мнение, не може да се събере мнозинство, въпреки че предложението ни е добро. То е от години и е за надпартийно, експертно, програмно правителство. Съжалявам, но няма да стане", убедена е Корнелия Нинова.

Но, ако получат третия мандат, ще проведат разговори с другите парламентарни групи, въпреки че е сигурна, че това няма да доведе до конкретен резултат.

"Основна вина имат ГЕРБ и ПП-ДБ. ГЕРБ като победител би трябвало да направят кабинет, направиха го формално, за да не мине. По-озадачаващо е лицемерието спрямо хората, поведението им е да минат още едни избор и ще се съберем, това е безотговорно към страната", каза лидерът на БСП в оставка.

Тя съобщи, че ще бъде на Бузлуджа на 2 август, когато е истинската дата и със свои хора ще почетат предците социалисти и ще отдадат уважение.

"Откакто подадох оставка, не съм стъпвала в сградата на "Позитано", нека управляват момчетата!", каза Корнелия Нинова.