Корнелия отсече нервно: Няма да подам оставка!

Съюзът с ГЕРБ и ДПС е невъзможен, против експертно правителство сме, поясни соцлидерката

Новини
14:18 - 03 Октомври 2022 (обновена)
5943
Корнелия отсече нервно: Няма да подам оставка!

Няма да подам оставка. Така рязко и лаконично отвърна на журналистически въпрос кога ще слезе от шефския пост лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след изборите.

Соцшефката заяви това, въпреки изключително слабите резултати на Столетницата, която бе изместена на безпрецедентното 5-о място на тези избори, изпреварена от "Възраждане". Оставката ми искат хора, които работиха против БСП през цялата кампания, вижте им интервютата, нервно обясни соцшефът. И добави, че резултатът на червените сега не се различава съществено от цифрите на миналите избори.  

Нинова информира, че партията свиква Национален съвет в събота и на висшия си форум ще решава следващите си стъпки.

Няма да влизаме в съюз с ГЕРБ и ДПС – това е наша принципна позиция. Да, не очаквахме "Възраждане" да са преди нас, но те са напред с около 1 процент, оправда се тя. 

Продължаваме промяната на модела ГЕРБ, всичко което сме казвали в годините, последователно сме отстоявали, отсече Нинова.

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме. Вземаме поуки, ще решим какво да променим. Но в цялата тежка ситуация, в която бяхме поставени, успяхме да запазим резултата от предишните избори, само 1% разлика, каза Нинова. 

Не сме сложили розови очила, но не се случи това, което ни предричаха - да сме под 4%, коментира шефката на социалистите.

БСП няма да подкрепи и експертен кабинет с мандата на ГЕРБ, а соцлидерката определи това като опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. За това да се носи отговорност от политическите партии. Не приемаме да де скрием. Това не е отговорно и държавническо, каза тя.

Необходимо е редовно правителство и работещ парламент, има решения, които трябва да се вземат и не може това да се направи от служебен кабинет, обясни Нинова. И обясни, че като опозиция БСП ще подкрепи всички мерки в областта на социалната политика. 

Социалистите ще разговарят с ПП и биха подкрепили тяхно правителство при втория мандат. Но не отстъпват от условието си Кирил Петков да не е премиер. Казано е вече, въпросът е принципен, отсече Нинова. И напомни, че в предишната коалиция и правителство е имало нарушена комуникация и липса на коалиционна култура. Това е принципен въпрос как се прави политика, допълни тя.

Тя обясни, че не е добре да се ходи на избори. Но успокои, че каквото и да се случи, държавата няма да остане без бюджет за догодина, защото има механизми да приемането на такъв, внесен от служебно правителство. 

Крайно сме притеснени от все по-понижаващата се избирателна активност. Това е шамар за цялата политическа класа.

Виждаме участието на БСП в следващо правителство като социално-икономическа гаранция, като щит, уточни соцлидерката.