Корнелия: Планът за убийството на БСП се провали!

Смяна на партийното ръководство няма да се обсъжда, вече го правихме 128 пъти, заяви "червената" шефка

Политика
15:01 - 04 Април 2023
3156
Корнелия: Планът за убийството на БСП се провали!

„Приблизително запазваме предишния резултат в една много сложна ситуация. Искам да припомня как започна кампанията и как през нея вървеше една добре организирана и манипулативна кампания към БСП“. Така започна първото си изявление след изборите Корнелия Нинова и цитира няколко изказвания, че БСП няма да премине бариерата.

„През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Планът за убийството на БСП се провали. Не за първи път се случва да ни се създава партия двойник. Този път това беше „Левицата!“. Стотици хиляди левове хвърлиха в кампанията им и бяха подкрепени от служебния кабинет“, добави тя.

По думите й са били използвани дори държавни служители в тази кампания.

„Е, и какъв е резултатът от това? „Левицата!“ е под чертата, а БСП съхрани резултата си. Истинската автентична лява партия, единствен представител в 49 НС е БСП“, каза тя.

„Много хора манипулираха общественото мнение. Тези хора имат ли малко достойнство да излязат и да говорят искрено? Слушаме ги от сутринта – същите тези врачки и баячки, по същите телевизии, да внушават, че БСП ще прави правителство с ГЕРБ, с ДПС и т.н. Искам да ги помоля да спрат да говорят от името на БСП“, каза лидерката насоциалистите.

„Ще направим следното – след стартиране на парламента, ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група. Да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция. Ще решават единствено членовете на БСП“, отсече категорично Нинова.

На въпрос с кои формации БСП ще разговаря за кабинет, Нинова отвърна:

Ще разговаряме с всички, както и досега. Можем да говорим с всички и ще разговаряме, за да информираме какво решение е взела партията“, каза тя и бе категорична, че няма да има задкулисни разговори.

Нинова отсече, че всичко ще се случи пред медии и граждани. 

Бившият зам.-председател на 48-то НС Кристиян Вигенин също се включи в брифинга и благодари за силната подкрепа към него. 

„Резултатът и това, че запазихме резултата в Ямбол, се дължи на силните партийни структури и въздействието, което успяхме да постигнем, разбира се, и с екипна работа. На много места хората показаха именно този подход и съм оптимист за следващите избори“, заяви той. 

Борислав Гуцанов също благодари за подкрепата към БСП, но и призна, че е притеснен, че отново много хора не са отишли до урните, за да гласуват.

По думите й „Левицата!“ е група, която е опитала да унищожи БСП, подкрепена от много средства и пропаганда.

„На хартия са гласували 1 000 126, а на машина 1 000 550. Това значи, че има паритет. Видимо хората искат да гласуват и по два начина. Избирателната активност все пак е повишена с около 1% и нещо“, констатира тя.

„Два проблема имаше в изборния ден, с които служебният кабинет не се справи – осигуряването на видеонаблюдението във всички секции. На много места то не сработи. Вторият е, че служебният кабинет не осигури необходимите паравани, а не тъмни стаички“, добави лидерката на Столетницата.

„По отношение на патовата ситуация с възможностите за правителство, мисля, че трябва да се дадат думите на първия. Като си победител – излез и кажи какво мислиш да правиш, а не три дни да мълчиш. След това са вторите. Да измъдруват какво ще правят“, каза тя.

„Вижда се, че не винаги в политиката 1 и 1 прави две. ПП и ДБ поотделно имаха повече, отколкото заедно. Ние това сме го преживявали. Не винаги големите коалиции носят допълнителен ресурс“, поучи ги Нинова и добави, че „Левицата!“ са се наиграли и ги покани да се върнат отново в БСП.

Нинова е категорична, че БСП ще е против джендърската политика и занапред. „Това е убеждението на по-голяма част от българите“, добави тя.

„В България има мъжки и женски пол и благодарение на решението на ВСК, смяната на пола в България не е позволена. Тази идеология е недопустима в училищата. Над 18 години всеки може да решава за себе си, но децата трябва да бъдат оставени на спокойствие“, добави още Нинова.

Тя огласи, че партията ще реши с кого точно може да се коалира, а няма да взима общи решения.

„Не мисля, че въпросът за смяна на ръководството стои отново за 128 път в последните 7 години. Не може всеки месец да се занимаваме с конгреси за смяна на ръководството, няма да ни остане време за важните неща“, смята тя.

На въпрос дали, ако членовете на БСП одобрят коалиция с ГЕРБ, това наистина възможно ли е, лидерката на Столетницата отвърна, че не може да гадае какво ще бъде решено.

„Не мога да кажа подобно нещо, важното е, че ще ги питаме“, каза тя.

„Обръщам се и към лидерите на другите партии, нека всички си направят вътрешнопартийно допитване и да видят какво ще кажат хората им. Говоря за онези партии, които имат претенции да са демократични партии“, каза тя.

„С „Възраждане“ нямаме съвсем еднаква политика. Ръстът им обаче е показателен и трябва да ни накара да се замислим какво се случва в държавата, защото това е националистически вот. Не приемам, че сме скачени с тях и сме едно и също. Имаме си различия и прилики, както с други партии“, заяви Нинова.