Корнелия размаха пръст на ИТН: Вече не сте протестна партия

Политика
09:50 - 21 Юли 2021
3389
Корнелия размаха пръст на ИТН: Вече не сте протестна партия

Стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората пожела шефката на БСП Корнелия Нинова в началото на първата си декларация за старта на новия парламент, като очерта 4 държавнически предизвикателства пред него. 

Първото е: "Избрани сме при най-ниска избирателна активност. Това е знак към всички, независимо от епитетите пред имената на ПГ. Трябва да компенсираме ниската легитимност с много работа", обясни тя. 

Второто е: "Силно фрагментиран парламент без възможност за стабилни мнозинства. Диалог не съществува, той е предварително миниран с разделителни линии. Грешка е разделението "партии на статуквото" и "партия на протеста".

ИТН вече се отказаха от това да са протестна, а са системна. "Два пъти вече сте системна партия, имахте председател на парламента, това ви прави част от системата. Днес червената линия не е тази, а "да променим стария модел" и "да го запазим или скрием зад имитация на промяна", предупреди тя.

Доайенът на парламента Мика Зайкова, депутат от ИТН, добави на свой ред, че е важно да се помни миналото, за да не се допуска в настоящето. 

Съставянето на стабилно правителство е третото предизвикателство, а според Нинова трети избори биха били тежък удар върху България. БСП потвърждава намерението си да реализира третия проучвателен мандат, ако президентът го връчи на нея. 

Най-голямото предизвикателство обаче било съграждането на нов, различен и справедлив модел на управление. "Органите и хората са следствие от проблема. Ние трябва да преборим причината и тя е в тази зала. Преди 2 години казах, че ГЕРБ заложиха корупцията в законите. 8 милиарда са раздадени без обществени поръчки. Цената на лекарство в частните и държавните болници е 700 процента. Ако не бяхме ние в предишния парламент, ГЕРБ опрощаваха на един олигарх 58 милиона лева задължения. От тук трябва да започне изкореняването и сега ще проличи имате ли воля да го направите", предупреди Нинова. 

За нея трябва да има и промяна в контрола, като за целта трябва да се осъществи съдебен върху главния прокурор, закриване на спецпрокуратурата и слагане на край на олигархичните кръгове. 

За БСП обаче големият приоритет остава социалната политика. Столетницата настоява за спешно вкарване на Плана за възстановяване на България в парламента, а след това и в Брюксел, защото страната е изостанала драматично. 

Снимка: Агнес Методиева