Корнелия уклончива: Принципно няма да правим коалиция с ГЕРБ

Председателката на БСП призна за напрежение при съставянето на червените листи

Политика
11:15 - 24 Февруари 2021
2576
Корнелия уклончива: Принципно няма да правим коалиция с ГЕРБ

“Не може да има коалиция с ГЕРБ - това е принципното ни решение“. Така уклончиво шефката на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНР намеренията след парламентарния вот на 4 април. Иначе целта й била Столетницата да е първа сила в страната. 

„Напрежение има в част от градското ръководство в Пловдив. Мисля, че членовете на партията са спокойни и приемат тези факти, дори са ги очаквали много по-рано. Искам да дам и реални факти – прекият избор. Близо 80% от членовете на партията гласуваха, подкрепиха линията на политика, която представлявам в последните четири години. И аз съм им благодарна. Те са силата на партията“, обясни Нинова.

Лидерът на БСП коментира и предстоящият политически сблъсък на изборите на 4 април в Пловдив, където водач на листата на ГЕРБ се очаква да бъде Бойко Борисов, а на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Избрах този район, защото смятам, че там където е трудно, трябва да е лидерът. Ние в Пловдив през последните години не показахме добри резултати и амбицията ни е да променим това. Но това е по-малката част от желанието ни. Защото с добрия резултат, който искаме да покажем, искаме най-вече да променим ситуацията в Пловдив“, обясни Корнелия Нинова за решението си да оглави пловдивската листа на БСП.

Тя представи и акцентите в управленската програма на БСП за предстоящите парламентарни избори.

„Имаме няколко приоритета. И това са приоритетите на хората – доходи, здравеопазване, образование, образование и развитие на икономиката“, обясни още Нинова.

„Промени трябват във всяка сфера, но ако трябва да съм точна - трябва да се промени моделът на управление“, подчерта Нинова и уточни: „Съществуват две паралелни държави - едната е институционалната, която взима легитимните решения, а другата е скритата и задкулисната, която реално управлява.“

Лидерът на българските социалисти посочи последователността и неотстъпчивостта в поведението на БСП: „Ние доказахме в изминалите четири години, че можем да се справим с подобни въпроси“. Тя припомни за отказа й в началото на мандата да бъде председател на Народното събрание и да участва в скрити договорки.

„През тези четири години останахме категорична и ясна опозиция и изградихме алтернатива като показахме множество алтернативни закони“, добави още тя.

На въпроса как ще постъпи при евентуално възникване на напрежение заради листите в Пловдив, Корнелия Нинова отговори: „Когато има противоречия на върха е най-честно да дадеш решението в ръцете на членовете на партията. Не съжалявам, че изключих Гергов точно преди парламентарните избори и не смятам, че обърквам амбициите на партията“, категорична бе тя. По думите й това е знак, че има, и ще има еднакви правила за всички, и те ще се спазват.