Корона драма в Бургас: Няма места в Инфекциозното

Общество
13:34 - 14 Октомври 2020
2157
Корона драма в Бургас: Няма места в Инфекциозното

Високият ръст на заразени с коронавирус затрудни болниците в Бургас. Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече е запълнено на 100%. Всички 16 легла там са заети.

"Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са шест. На помощ дойдоха няколко сестри от частни болници, но това пак не е достатъчно, заяви в ефира на "Здравей, България"  д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на отделението по инфекциозни болести.

Тя допълва още, че повечето от колегите ѝ са на ръба и има опасност да напуснат работа. "При нас идват основно тежко болни пациенти", каза тя.

Зам.-директорът на болницата Светлозар Георгиев отбеляза, че освен 16-те пациенти с коронавирус, там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания.

В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много свободни има в Карнобат.

Недостиг на медици и в Шумен поставя в критична ситуация болницата в града. Пациентите в ифекциозното отделение са повече от капацитета, информира БНТ. 

Ще бъде разкрит още един COVID сектор. Броят на заразените медици се увеличава, което от своя страна прави изключително трудно организирането на лечебната дейност.

39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациента.

Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари.