Коронавирусът детронира комунист №1 в Хубей

Актуални новини
08:39 - 13 Февруари 2020
3889
Коронавирусът детронира комунист №1 в Хубей

Ръководителят на Китайската комунистическа партия в провинция Хубей бе освободен от длъжност заради епидемията от коронавирус, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Кметът на Шанхай Ин Юн бе назначен за нов секретар на провинциалния комитет на партията в Хубей. Той заменя на поста Цзян Чаолян, се казва в информацията, позоваваща се на централния комитет на партията.

Централният комитет на Китайската комунистическа партия взе решение да отстрани и партийния секретар на град Ухан, административен център на Хубей, Ма Гоцян. Неговият пост ще бъде зает от секретаря на компартията на град Цзинан в провинция Шандун Ван Чжунлин, предаде ТАСС.

Хубей е огнището на заразата с новия коронавирус. Броят на жертвите в провинцията се увеличи с 242 души. Така общият брой на починалите в Китай достигна най-малко 1355, съобщи днес местната комисия по здравеопазването, цитирана от Франс прес.

Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000, припомня БТА.

Местните власти са обвинявани от гражданите, че са се забавили с реакцията си при първите случаи на болестта, появила се на пазар в град Ухан.