Коронавирусът доведе до правителствена криза в Словакия

Държавата регистрира рекордна смъртност на глава от населението в Европа

Свят
11:23 - 17 Март 2021
2557
Коронавирусът доведе до правителствена криза в Словакия

Управляващата коалиция в Словакия изпадна в криза. Политиците се борят да поемат контрол над нарастващите случаи на коронавирус, информира ДПА.

Държавата регистрира рекордна смъртност на глава от населението в Европа.

Премиерът Игор Матович и някои от неговите му коалиционни партньори взаимно се обвиняват и настояват за оставки. Опитите за посредничество на президента Зузана Чапутова се провалиха.

Миналата седмица здравният министър Марек Крайчи подаде оставка заради провала в борбата с коронавируса. Неочаквано последва оставката на министърa на труда и социалната дейност Милан Крайняк.

Двете най-малки партии в коалицията обявиха, че ще се оттеглят, ако Матович не подаде оставка. Те обвиняват премиера за решенията, довели до кризата.

Последният спор е около нареждането на Матович руската ваксина "Спутник V", която все още не е одобрена за използване в ЕС, да се прилага в страната, въпреки че е взето правителствено решение да не се прави. Той лично посрещна първата пратка от 200 000 дози на летището.

Социологически проучвания показват, че коалицията ще изгуби на предсрочни избори.

Словакия е с население 5,5 милиона души и регистрира 246,25 починали на 1 милион души през последните 14 дни. Това е пет пъти по-висока смъртност от Германия.