Коронавирусът е предсказан преди 40 г.

Американският писател Дийн Кунц измисля биологично оръжие „Ухан-400”

Мистика
18:16 - 20 Февруари 2020
18354
Коронавирусът е предсказан преди 40 г.

Повечето литературни прогнози, които се появяват в книгите, се разглеждат от учени и скептици като чисто съвпадение или спекулация. Някои от тези „ съвпадения” обаче са твърде мистични, например романът „Очите на мрака”, който говори за биологично оръжие, наречено „Ухан-400”, разработен в китайския град Ухан, епицентър на новия и мистериозен коронавирус.

„Очите на мрака” е трилър, написан през 1980 г. от популярния американски белетрист Дийн Кунц. Трилърът разказва за китайска военна лаборатория, чиито учени създават вируса като част от програма за биологично оръжие. Лабораторията се намира в Ухан, поради което вирусът получава съответното име – „Ухан-400”. В романа майка на име Кристина Евънс се опитва да разбере дали синът й Дани е загинал във военен конфликт или все още е жив. В крайна сметка тя успява да намери сина си във военен изолатор, където той е държан, след като случайно се заразил с вирус, създаден в секретна лаборатория в Ухан.

Странно съвпадение е на първо място съществуването на Института по вирусология на Ухан - единствената съвременна лаборатория за биологична безопасност на четвърто ниво в Китай. Днес тази лаборатория се използва за изследване на различни инфекции, като едра шарка или ебола. Намира се само на 30 километра от Ухан. В трилъра „Ухан-400” е идеално биологично оръжие. Засяга само хората. Никое друго живо същество не може да се зарази или да предаде инфекция. Подобно на сифилиса, „Ухан-400” не е в състояние да оцелее извън живото човешко тяло повече от минута, което означава, че не може постоянно да замърсява огромни територии. „Ухан-400” умира веднага, когато телесната температура на човек падне под 30 градуса по Целзий, разказва книгата на Кунц. Симптомите на вируса, описани в романа, се различават от симптомите на истинския коронавирус. Например, не е известно колко дълго реалният коронавирус може да оцелее извън човешкото тяло. Вече е потвърдено, че се разпространява само от човек на човек, въпреки че има вероятност заразени повърхности или храна също да предават вируса.

Предвид изненадващите и дори смущаващи прилики между литературния вирус и истинския китайски коронавирус, медиите в Китай и по света се опитват да предложат логично и рационално обяснение за това. Някои журналисти пишат, че този тип „фантастични пророчества” не са рядкост. Припомня се романът на Морган Робъртсън „Безплодие” от 1898 г. , който разказва за огромен океански лайнер, потънал в Северния Атлантически океан след сблъсък с айсберг. Има много изненадващи прилики между измисления кораб „Титан” и истинската трагедия с „Титаник”, който потъва 14 години след излизането на романа. В книгата е пълно със съвпадения като имена на пътници и офицери, инженери, свързани със създаването на лайнера и т.н.