Коронавирусът отново настъпва в Китай и Южна Африка

Свят
11:24 - 29 Април 2022
2649
Коронавирусът отново настъпва в Китай и Южна Африка

Пекин затваря още бизнеси и жилищни комплекси в петък, като властите засилиха проследяването на контакти, за да овладеят огнището на COVID-19, докато недоволството от едномесечното блокиране в Шанхай нараства, обобщава ситуацията с коронавируса Ройтерс.

Континентален Китай съобщи за 15 688 нови случая на коронавирус за 28 април, от които 5 659 са били симптоматични и 10 029 са били безсимптомни, съобщи Националната здравна комисия в петък. Трансграничните товарни железопътни превози между Северна Корея и Китай бяха прекратени след поредица от инфекции с COVID-19 в китайския граничен град Дандонг, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Китай обяви, че ще засили политическата подкрепа за стабилизиране на икономиката, тъй като вътрешните огнища на COVID-19 и войната в Украйна повишават рисковете, заявиха в петък от Политбюро на Китайската комунистическа партия, цитирани от държавни медии.

Южна Корея заяви в петък, че ще отмени задължителното носене на маски за лице на открито следващата седмица в последната стъпка на страната за облекчаване на ограниченията на COVID-19, въпреки съпротивата от страна на бъдещото правителство (в страната предстои встъпване в длъжност на новоизбрания президент и назначаване на ново правителство), което определи решението като "преждевременно".

Южна Африка може да навлезе в пета вълна на коронавируса след продължителен ръст на инфекциите през последните 14 дни, каза в петък министърът на здравеопазването Джо Фаала.

В Африка като цяло се наблюдава нарастване на инфекциите с COVID-19, до голяма степен предизвикано от удвояване на случаите, съобщени в Южна Африка, каза Световната здравна организация, като призова хората от целия континент да продължат да се ваксинират.